Златна година Саре Ћирковић: Тријумфални повратак са омладинског првенства света

У години највећег успеха, без пораза, незаустављива репрезентативка Републике Србије Сара Ћирковић победница је финалног меча на Светском првенству у боксу за узраст млађих сениора и доноси блиставо златно одличје у Београд, прву медаљу за српски омладински бокс након 24 године.

Сара Ћирковић и Софи Винтер Росхауг још једном су одмериле снагу и вештину, овога пута у финалу Светског првенства у боксу за узраст млађих сениора. Након три рунде, Сара је по одлуци судија била надмоћнија, победивши резултатом 5:0.

Софи Винтер Росхауг (Sofie Vinther Rosshaug) из Данске је стара супарница, непредвидива и незгодна противница репрезентативки Србије Сари Ћирковић.

Две врсне младе боксерке укрстиле су до овог финала два пута рукавице. Сара је победила у полуфиналу Европског првенства за младе (Будва – октобар 2021.) и у четвртфиналу Европског првенства (за узраст до 18 година) које је у априлу 2022. године одржано у Софији.

Такмиче се, тренутно, у мува лакој категорији од 48 до 50 килограма (IBA – Light Fly).

Ћирковићева је у полуфиналу СП победила одличну боксерку Таману (Tamanna Tamanna) из Индије , одмеривши вештину, дисциплину, таленат и снагу, као првакиња Старог континента, са шампионком Азијске бокс конфедерације (ACBC).

Данска репрезентативка била је 24. новембра успешнија у полуфиналу од Нгујен Ти Нгок Тран (Nguyễn Thị Ngọc Trân). Резултатом 4:1 савладала је једину вијетнамску представницу која се пласирала у полуфинале овог турнира.

Уз сво уважавање успеха полуфиналиста, Тамана и Нгујен Ти Нгок Тран оствариле су значајан успех, освојивши бронзано одличје за своје многољудне земље.

Честитке Сари и њеном тренеру Мирку Ждралу!

Светско омладинско првенство у боксу 2022 (22. пут) одржано је у приморском граду Ла Нусији (La Nucía) – Шпанија од 14. до 26. новембра 2022. На турниру је учествовало 596 боксера из 73 земље.

Сара наступа за женску боксерску репрезентацију Србије. Члан је боксерског клуба „Обилић ТРБ” Зворник (у Републици Српској) и „Обилић 1389” у Малом Зворнику (у Србији).

Фото: Brian Taylor Photo (USA Boxing) / Бокс запис / International Boxing Association (IBA)

Д.В.К.

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сара Ћирковић и Софи Винтер Росхауг у финалу Светског првенства у боксу за узраст млађих сениора

 

Share