Визија Малог Зворника као туристичке дестинације

У наставку сарадње Туристичке организације општине Мали Зворник и Регионалне развојне агенције, у петак, 25. новембра одржана је радионица посвећена изради Програма развоја туризма општине Мали Зворник за период од 2023. до 2027. године, чији су учесници били представници установа и организација цивилног друштва, удружења са територије општине Мали Зворник која су мотивисана да својим сугестијама и примедбама дају свој допринос овој изузетно важној области развоја локалне заједнице.

Модератор овог скупа била је Ивана Антонијевић, експерт консултантске фирме Навиа Цонсултинг и саветник за туризам и рурални развој Регионалне развојне агенције Браничево-Подунавље из Пожаревца.

Присутнима су се обратили и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, директорка ТООМЗ Марица Лукић и директорка Акредитоване регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО Лозница Данијела Марковић.

На данашњој радионици указано је на све аспекте који доприносе развоју туризма. Представљен је акциони план пројеката: Подземни град, у коме је почела ллл фаза радова, које је финисирало министарство за трговину, туризам и телекомуникиције; Археолошког налазишта Орловине – министарство културе и информисања финасирало је наставак истраживања, а општина је обезбедила новчана средства за конзервацију цркве, уређење пешачких стаза и видиковаца на Орловинама; План за поставку изложбе трофејних и раритетних примерака рибе; Идејни пројекат уређења градске плаже у Малом Зворнику; Уређење обале и изградња базена у Сакару.

Визија Туристичке организације општине Мали Зворник је:

1. Развити Мали Зворник као савремену туристичку дестинацију;
2. Позиционирати Мали Зворник као дестинацију на циљном тржишту;
3. Повећати укупне приходе и број људи који живе од туризма.

Тема радионице је и нескоришћеност капацитета лова и риболова. Учесницима радионице презентовано је културно-историјско наслеђе. Указано је на значај спортско-рекреативног туризма и неопходност фокусирања на активни туризам. Један од кључних циљева је формирање целокупног туристичког производа.

Ово није прва радионица посвећена изради стратегије развоја туризма општине Мали Зворник: Претходна је одржана 13. децембра 2021. године у присуству представника организација цивилног друштва, власника сеоских туристичких домаћинстава и туристичких капацитета у приобаљу Зворничког (Дринског) језера.

Стратегија развоја туризма представља кључан плански документ за позиционирање општине Мали Зворник на туристичкој мапи Србије, других циљних тржишта, као и локалног туристичког сектора, важне привредне гране у будућности.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Одређени приоритети и циљеви при изради локалне стратегије развоја туризма

Share