Треће доба: Брига о социјално угроженим најстаријим суграђанима

Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника свакодневно настоји да помогне најугроженијим члановима. Чланарина је и ове године симболична и износи 50 динара месечно. У знаку солидарности, према речима председнице Удружења Драгане Алексић, од чланарине је могуће издвојити једнократне или периодичне помоћи пензионерима који због ниских примања нису у могућности да плате преко потребну терапију за лечење хроничних болести. „Спремни смо да помогнемо нашим суграђанаима и члановима када немају искуства, суочавају се са тежим обољењима или нису у могућности да закажу преглед код врхунских стручњака у Клиничком центру Србије и Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица”, нису у стању да организују превоз санитетом до клиничко-болничких установа у Београду, а можемо да контактирамо надлежне организације у најкраћем року и обезбедимо ефикасну негу геронтодомаћица, драгоцену помоћ за старија лица и одрасле особе са инвалидитетом”.

Удружење сарађује и са Ординацијом интерне медицине Intermedicus, која у Лозницу доводи консултанте са београдских клиника, субспецијалисте, попут интервентног кардиолога из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, специјалисту интерне медицине, гастроентерохепатолога са КБЦ Звездара, кардиолога из Ваљева… Специјалистички преглед обухвата клинички преглед, ЕКГ и ултразвук срца.

„Одвојили смо чекове са најнижим пензијама и бринућемо, без изузетка, о социјално угроженим члановима Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника”, истакао је заменик председника Удружења Миленко Мијатовић – Миме.

Удружење је отворено и за посредовање између донатора и чланова са најскромнијим пензијама. Број рачуна у банци Поштанска штедионица је: 200-2892220101883-41.

Водиће се евиденција и сви детаљи о помоћи ће бити доступни доброчинитељима. Од средине јануара 2019. године, сваког четвртка, од 8.00 до 12.00 часова, суграђани се могу информисати о свим видовима помоћи и активностима Удружења.

Бесплатан превоз у локалном саобраћају за око 1200 лица старијих од 65 година и инвалиде општина Мали Зворник у 2018. и 2019. години обезбедила је управо преко Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника. Руководство овог актива је изузетно поносно на реализацију тог пројекта, „Унапређење друштвено-социјалног живота пензионера у општини Мали Зворник”, којим је пензионерима, али и суграђанима са инвалидитетом и посебним потребама, чији квалитет живота је умањен због хендикепа са којим живе, или од рођења или сплетом животних околности и болести, омогућен свакодневни бесплатан превоз у јавном саобраћају на територији општине. 

У оквиру редовних активности Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника настоји да за чланове организује посете сајмовима у Београду и Новом Саду, а када буду потписани уговори о суфинансирању програма од јавног интереса, очекује се издавања популарних повластица за превоз лица и наставак сарадње са Саобраћајним предузећем „Ластра” из Лазаревца, званичним превозником путника на подручју малозворничке општине.

Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника, током редовних и пројектних активности, у 2019. години организовало је три бесплатне екскурзије за своје чланове. 

Удружење је након изборне скупштине, 3. јануара 2019. године, добило ново руководство. Изабрани су Извршни и Надзорни одбор, усвојен је нови Статут, а присутних 20 делегата пружило је подршку председници удружења Драгани Алексић и њеном заменику Миленку Мијатовићу.

Управо су маргинализовани суграђани, скромних материјалних прилика и били циљна група, у почетку рада удружења. Пензионери нису имали обавезу да финансирају путовања и дружење, што је привукло пажњу и омогућило омасовљавање чланством, које често није у могућности да издвоји ни минимална средства за ове прилике.


Контакт телефони Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника су:

Фиксни: 471 069 и мобилни: 060 61 908 72 (VIP).

email address: penzionermz@gmail.com

Адреса: Рибарска бб, 15318 Мали Зворник

Архива: Мали Зворник инфо

Треће доба: Ново руководство Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника

Д.В.К.

Share