Треће доба: Ново руководство Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника

Удружење пензионера и инвалида Малог Зворника је након изборне скупштине, 3. јануара, добило ново руководство. Изабрани су Извршни и Надзорни одбор, усвојен је нови Статут, а присутних 20 делегата пружило је подршку председници удружења Драгани Алексић и њеном заменику Миленку Мијатовићу.

Иницијатива за оснивање Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника реализована је 26. маја 2017. године. Оснивачи су Миладин Деспотовић, Миодраг Тадић и Јован Антонић. Ова организација је данас оснажена и има око 900 чланова. Регистровани су у АПР, а фонд ПИО их је уврстио у списак удружења. Привремено седиште налази се у згради некадашњег предузећа „Грађевинар” у Малом Зворнику, а просторије деле са Удружењем предузетника.

Према речима Драгане Алексић, постају озбиљнији партнер чланству и суграђанима који се овде, од средине јануара, сваког радног дана, од 8.00 до 12.00 часова, могу информисати о списку бања и рехабилитационих центара са којима Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање има закључене уговоре, а чије ће услуге моћи да користе пензионери и чланови њихових породица. Чим буде расписан конкурс, чланове ће упознати са условима и могућностима за бесплатно коришћење бањских лечилишта. Доступне су и информације о начину подношења пријава за доделу ваучера у износу од 5.000 динара који корисник може једном у току календарске године користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира колика је вредност извршене услуге смештаја.

Ваучерима за бенефициран одмор у Србији, Министарство трговине, туризма и телекомуникација подстиче развој домаћег туризма, а они уједно представљају и помоћ и подстицај пензионерима, пољопривредницима, незапосленима, као и запосленима са примањима мањим од 60 000 РСД, да одмор проведу у Србији.

У оквиру редовних активности Ново удружење пензионера и инвалида Малог Зворника настојаће да за чланове организује посете сајмовима у Београду и Новом Саду, а када буду потписани уговори о суфинансирању програма од јавног интереса, очекује се издавања популарних повластица за превоз лица и наставак сарадње са Саобраћајним предузећем „Ластра” из Лазаревца, званичним превозником путника на подручју малозворничке општине.

Бесплатан превоз у локалном саобраћају за око 1200 лица старијих од 65 година и инвалиде општина Мали Зворник у 2018. години обезбедила је управо преко Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника. Руководство овог актива је изузетно поносно на реализацију тог пројекта, којим је пензионерима, али и суграђанима са инвалидитетом и посебним потребама, чији квалитет живота је умањен због хендикепа са којим живе, или од рођења или сплетом животних околности и болести, омогућен свакодневни бесплатан превоз у јавном саобраћају на територији општине.

Управо су маргинализовани суграђани, скромних материјалних прилика и били циљна група, у почетку рада удружења. Пензионери нису имали обавезу да финансирају путовања и дружење, што је привукло пажњу и омогућило омасовљавање чланством, које често није у могућности да издвоји ни минимална средства за ове прилике. Чланарина је ове године симболична и износи 50 динара месечно.

Очекујемо да се, поред медијских извештаја и друштвене мреже интензивније користе са циљем промоције, популаризације и информисања чланства о будућим активностима Новог удружења пензионера и инвалида Малог Зворника.

Контакт телефони Удружења пензионера и инвалида Малог Зворника су:

Фиксни: 471 069 и мобилни: 060 61 908 72 (VIP).

email address: penzionermz@gmail.com

Адреса: Рибарска бб, 15318 Мали Зворник

Фото – Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share