Уређењем девет нових просторија општина Мали Зворник наставља обнову Подземног града Карађорђевића

Реконструкција Подземног града Карађорђевића настављена извођењем грађевинских радова за уређење девет нових просторија

Општина Мали Зворник наставила је обнову Подземног града Карађорђевића, културно-историјског комплекса у стени, грађеног тридесетих година прошлог века.

Нова, друга по реду, фаза радова претходи уређењу девет нових просторија, које ће бити опремљене у аутентичном стилу, а обухвата низ грађевинско-занатских радова, израду хидротехничких и електроенергетских инсталација, као и постављање видео надзора.

Вредност предвиђених радова износи 25.811.041,82 динара.

По завршетку грађевинских и осталих припремних радова, у просторијама биће адаптиран војни магацин, пољска болница и канцеларија командира, док је у следећој, трећој, фази радова предвиђено уређење винског подрума са рестораном и адаптација капеле за богослужења са олтарским простором и иконостасима, посвећена Светом Андреју Првозваном, заштитнику династије Kарађорђевић, по угледу на то како је изгледала након изградње.

Наставак обнове објекта, ради очувања и уређења у туристичке сврхе, омогућила је Република Србија, средствима из буџета.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да се обнова Подземног града Карађорђевића одвија у складу са обећањем председника Републике Србије Александра Вучића, датом у мају 2019. године, на отварању дела објекта реновираног у првој фази радова, да ће држава омогућити наставак обнове ове знаменитости.

Подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику, који се налази у стени и простире на површини од око 3000 метара квадратних, са око 75 просторија и 1,5 километара ходника, грађен је по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и Владе и тајно краљево командно место у случају рата.

У првој фази реконструкције и опремања објекта, који је држава финансирала са око 32.000.000 динара, уређене су неке од главних просторија комплекса – сала за седнице Владе, административна канцеларија, краљев апартман, први ходник и сувенирница.

Радови су, између осталог, обухватали санацију зидова и подова, хидро изолацију и електрификацију просторија, изградњу водоводне и канализационе мреже, уз уређење постојећег бунара и обнову краљевих чесми, увођење система вентилације простора, набавку и постављање клима уређаја, као и система видео надзора и противпожарне заштите.

Просторије су опремљене у аутентичном стилу, комадима намештаја и предметима израђеним по угледу на оригиналне, из времена Kраљевине Југославије, а међу њима су слике, униформе, примерци оружја, карте, државна обележја и слично.

Поставку под називом „Камена девојка” што је била шифра под којом је објекат грађен, урадио је Зоран Тошић, кустос из Лознице.

У оквиру спољашњих радова, изграђена је надстрешница на улазу у објекат и прилаз за инвалиде.

У уређење ове знаменитости, у првој фази радова, општина Мали Зворник уложила је више од пет милиона динара, финансирајући израду пројектно-техничке документације и грађевинске радове мањег обима.

Након тога, локална самоуправа издвојила је нових 1.200.000 динара за израду пројекта обнове Подземног града у другој фази.

Из буџета општине финансирана је и почетна електрификација простора, 2014. године, у шта је уложено око два милиона динара.

 

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

 

Share