Пријемом у Општини Мали Зворник обележен 11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви, 11. мај, у Малом Зворнику обележен је пријемом за даваоце који је уприличила локална организација Црвеног крста у сарадњи са Општином Мали Зворник. На свечаном пријему, који је окупио око 30 давалаца, претежно средњошколаца, истакнут је значај који добровољно давалаштво крви има за друштво и појединца. У знак захвалности за исказану хуманост окупљеним даваоцима уручене су захвалнице, признања и симболични поклони.

Честитајући Дан добровољних давалаца крви, секретар Црвеног крста у Малом Зворнику Драган Николић подсетио је на вредности које друштво негује обележавајући овај значајан датум. Он је истакао да давалаштво крви представља хумани чин, који директно доприноси спашавању људских живота и да, као такав, представља највиши облик хуманости.

Национални дан добровољних давалаца крви, 11. мај, у Србији се обележава у оквиру Недеље добровољног давалаштва крви, од 08. до 15. маја.

У име Општине Мали Зворник, заменик председника општине Милош Радојичић захвалио се  даваоцима крви на мотивисаности и подршци коју пружају акцијама Црвеног крста.

„Давалаштво крви није обавеза, то је чин хуманости и избор сваког појединца. Данашња свечаност прилика је да укажемо на значај давалаштва и симболично захвалимо свима који су помогли и спасили нечији живот“, рекао је Радојчић.

На пријему су били даваоци свих категорија, од оних који су крв дали први пут до вишеструких давалаца, који су драгоцену течност подарили више од 70 пута.

Управо такав давалац је Др Радован Веселиновић, стоматолог у пензији из Малог Зворника, који је редовни давалац крви још од средње школе. Обраћајући се присутнима, он је указао на предности које давалаштво крви има у погледу здравља.

Према његовим речима, редовним давањем крви подстичемо њено обнављање у организму, што је за здравље човека вишеструко корисно.

Говорећи о свом искуству и мотивима да постане давалац, вишеструки давалац крви, тромбоцита и коштане сржи, Раде Радојчић из Малог Зворника рекао је да је, као и сваки средњошколац, почео са давањем крви из тривијалних разлога, због неколико слободних дана у школи, али да је то временом прерасло у чисту хуманост и потребу да помогне.

Бранка Јанковић, радница из Амајића, давалац је већ дуги низ година, током којих је 35 пута донирала драгоцену течност. Она је истакла да су у њеној породици, на челу са мужем и два сина, сви даваоци крви.

За исказану хуманост Бранки је данас, уз захвалницу, уручена значка Црвеног крста и пригодан поклон.

Пригодан поклон, у виду мајице са знаком Црвеног кста, на пријему уручен је и директору Средње школе у Малом Зворнику Милошу Тимотићу, на име захвалности за подршку акцијама Црвеног крста.

Љиљана Ристановић

Share