Општина Мали Зворник измириће уместо грађана априлске рачуне за воду и смеће и обезбедити хуманитарне пакете за најугроженије

Општина Мали Зворник измириће уместо грађана априлске рачуне за воду и смеће и обезбедити хуманитарне пакете за најугроженије

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у уторак, 5. маја, покренуо је процедуре за пружање директне помоћи и подршке локалном становништву услед епидемије вируса Корона

Усвојен је закључак на основу којег ће Општинској управи бити упућен захтев да из буџета општине издвоји средства, у износу од 2.700.000 динара, за измирење рачуна физичких лица према Јавном комуналном предузећу „Дрина” за услуге одношења смећа и водоснабдевања за месец април 2020. године.

Допуном раније донетог закључка, утврђено је да ће општина Мали Зворник угроженим суграђанима, за које се општинска комисија изјасни да испуњавају критеријуме за доделу новчане помоћи, обезбедити и по пар рукавица и заштитну маску, ради спречавања ширења заразне болести Ковид – 19.

За најугроженије, локална самоуправа, у партнерству са Асоцијацијом „Дуга”, обезбедиће 50 хуманитарних пакета основних животних намирница. За ову намену, у складу са наредбом Штаба за ванредне ситуације, из општинског буџета биће издвојено 75.000 динара.

Према речима команданта Штаба за ванредне ситуације и председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, рачуне за услуге одношења смећа и водоснабдевања у прошлом месецу општина Мали Зворник измириће уместо грађана и на име тога Јавном комуналном предузећу „Дрина” из локалног буџета исплатити субвенцију у износу од 2.700.000 динара, у намери да бар мало олакша економску ситуацију на локалном нивоу, насталу услед актуелне епидемије вируса Корона.

Јевтић је рекао да борба са Ковидом – 19 још није окончана, иако су заштитне мере знатно релаксиране, и да је и даље најважније очување здравља сваког појединца.

Ради тога, општина Мали Зворник обезбедиће и по пар рукавица и заштитну маску за угрожене суграђане за које се општинска комисија изјасни да испуњавају критеријуме за доделу новчане помоћи, по раније донетом закључку Штаба за ванредне ситуације.

Председник општине Мали Зворник затражио је од суграђана да и након укидања ванредног стања у Републици Србији покажу максималну социјалну одговорност и наставе да примењују препоручене мере заштите, напомињући да тиме штите првенствено себе и своје најмилије, а онда и читаву заједницу.

Он је рекао да верује да ће наведена подршка веома значити грађанима и истакао да ће локална самоуправа тежити да у наредном периоду и на друге начине помогне свом становништву.

Значајан вид подршке биће и обезбеђивање хуманитарних пакета за 50 угрожених суграђана, у оквиру пројекта „Одговор на Ковид пандемију на територији Мачванског и Колубарског округа”, који, преко Асоцијације „Дуга” финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а суфинансира општина Мали Зворник.

Јевтић је навео да је реч о пакетима са основним животним намирницама, у вредности од 6.760 динара, чију ће набавку локална самоуправа подржати са 20 посто учешћа у финансирању.

У пакетима ће бити по 25 килограма брашна и кромпира, по килограм соли и шећера, два (2) литра уља, три (3) пакета тестенине, по два (2) килограма пасуља и пиринча, 15 месних нарезака, 30 паштета, 30 јаја, 10 кесица супе, два (2) сапуна, један шампон и три (3) килограма прашка за веш.

Пакети су предвиђени за најугроженије породице, које ће чланови пројектног тима, у сарадњи са Општинском ораганизацијом Црвеног крста и Центром за социјални рад, претходно обићи, ради процене ситуације у којој се налазе.

У оквиру наведеног пројекта, који ће трајати шест месеци, на територији Мачванског и Колубарског округа биће подељено укупно 1000 хуманитарних пакета.

Након поделе хуманитарних пакета, пројектни тим у одабраним локалним заједницама становништву ће пружити и читав сет услуга које треба да допринесу лакшем превазилажењу кризе услед епидемије, као што је психолошка подршка, социјалне интервенције, праћење и упућивање корисника, те израда безбедносних планова, у складу са концептом безбедносне културе.

Извор: Општинска управа Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Mali_Zvornik #Podrinje #Србија #Serbia #SRB

#Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Корисни линк: Асоцијација „Дуга”

Share