Представљање система даљинског наводњавања „Smart Watering“ у петак у Малом Зворнику

Представљање система даљинског наводњавања путем SMS-а у петак у Малом Зворнику

Систем даљинског наводњавања путем SMS-a – „Smart Watering“, који је осмислио млади стручњак Лазар Јовановић (26) из Малог Зворника, биће представљен у Малом Зворнику у петак, 12. маја, у сали Скупштине општине, са почетком у 11.00 часова. Општина Мали Зворник позвала је пољопривреднике, стручну јавност и све заинтересоване грађане да дођу и сазнају више о иновативном и врло ефикасном начину за наводњавање.

Лазар Јовановић из Малог Зворника, са пројектом „Smart Watering“, половином марта у Јужноафричкој Републици учествовао је у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), где се такмичио у конкуренцији националних победника из 50 држава.

Том приликом његова иновација представљена је потенцијалним инвеститорима на FAC конференцији. Реч је о систему за даљинско наводњавање, над којим се управљање и надзор врше путем поруке на мобилном телефону.

Са овим пројектом Лазар Јовановић победио је на такмичењу Future Agro Challenge Srbija, одржаном крајем прошле године, 18. новембра, за време Global Enterpreneurship Week (GEW), у организацији Serbia Start Up из Новог Сада.

Овај амбициозни младић је апсолвент на Факултету техничких наука (ФТН) у Новом Саду, на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације, смер електричне машине и енергетска електроника. Завршио је и струковне студије на Факултету техничких наука, смер електроенергетика – обновљиви извори енергије.

Сарадник при програмирању, у реализацији пројекта „Smart Watering“, система даљинског наводњавања који је идеја нашег суграђанина Лазара Јовановића, је програмер Зоран Ђукић (26). Недавно је успешно окончао мастер студије на Природно математичком факултету (ПМФ) у Новом Саду. 

„Smart Watering“ је најинтелигентији систем за наводњавање на нашем тржишту. Систем је такав да у реалном времену прати влажност и температуру земљишта и у сваком моменту имате увид у параметре система са вашег мобилног телефона. Главна предност је што не морате физички бити на парцели коју заливате. Контролу и надзор над читавом парцелом имате даљински путем мобилног телефона.

Архива вести: 

Дневник финалисте: Лазар Јовановић на Future Agro Challenge 2017

http://www.smartwatering.rs/daljinsko-navodnjavanje/

 Новинари: Далибор Крстић / Љиљана Ристановић

Share

One thought on “Представљање система даљинског наводњавања „Smart Watering“ у петак у Малом Зворнику

Comments are closed.