Портрет душе: Изложба фракталних цртежа у Библиотеци „17 септембар”

У омладинској Сали Дома културе, у уторак је отворена тродневна изложба под називом „Можете и ви”, по методи цртања фрактала, домаће ауторке Љиљане С. Ракић, магистра наука, специјалисте, школског психолога и практиканта фракталне методе.

Овом приликом, организована је и радионица која ће ученицима основних и средње школе омогућити упознавање методе фракталног цртежа, по много чему јединственог. Радионице су намењене почетницима и свима онима који желе да чују више информација о овој техници.

Техника је усвојена из Руске Федерације. Метод фракталног цртежа је настао из потребе да се унапреде класични тестови личности, који човека сагледавају на поједностављен, али и предвидљив начин, који не нијасирају поједница, већ се сви одговори већином своде на да или не. Фрактални цртеж пружа обиље података о појединцу, тако да видимо човека у целости, са свим посебностима и потенцијалима.

Ауторка и едукаторка која комбинује разноврсна сазнања из више научних области у свом јединственом терапијском раду, Танзилија Закировна Полујахтова је педагошкиња, психолошкиња-саветница, породична психотерапеуткиња, програмерка корективних метода у областима физике боја, физике облика и физике звука. Ауторка је неколико терапијских метода, а метод фракталног цртежа (дијагностика и корекција бојом) је пре три године постао предмет интересовања, сада искусне Љиљане С. Ракић. Она је на нашим просторима практикант и цртач, истраживач и научница која популаризује ову област.

Фрактални цртеж настаје из једног потеза, једне непрекинуте линије извучене потпуно слободним кретањем руке по папиру, коју не спутава ништа, па чак ни поглед цртача. Цртеж се, током 60 секунди, ради затворених очију. Настала поља (такозвана фрактална мрежа) потом се боје по одређеним правилима методе фракталног цртања. Комбинације и распоред боја, различите врсте линија и варирање притиска оловке имају терапијска дејства. Линија усмерава наше мисли, а одређене бојама уносимо склад, како у фрактална, тако и у наша животна поља (здравље, међуљудске односе, пословање, креативни пројекти).

„Фрактални цртеж представља ликовно – психолошку могућност да особа цртањем и бојењем фракталне мреже испољи свој унутрашњи потенцијал. То није тест личности, већ тест потенцијала. У институцијама Совјетског Савеза, потом у Русији, ауторка Танзилија Полујахтова је применила овај метод на испитивању личности при запошљавању на највишем, најодговорнијем и конспиративном нивоу, од националних служби безбедности, полиције, војске, до космонаута. Данас га могу радити, без изузетка, појединац, група, парови, породице, родитељи и деца, групе у школи. Имамо много информација о томе колико је рад на фракталном цртежу допринео побољшању породичних односа, у смислу поправљене комуникације, у времену отуђености чланова породице и пријатеља. Изузетан пример добре праксе је успех психолога у затворским установама. Доказано је какав креативни потенцијал имају и затвореници. Дакле, нема тога ко неће изразити себе кроз фрактални цртеж ”, истакла је Љиљана С. Ракић.

Посетите изложбу у Малом Зворнику. Ослободите своју креативност, повећајте виталност, побољшајте здравље и међуљудске односе – и то цртајући!

Фото албум: Мали Зворник инфо

Корисни линк:

Sve je sačinjeno od umanjenih delova sebe: Intervju sa Tanzilijom Polujahtovom, autorkom metode fraktalnog crteža

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share