Представљен развојни програм ПРО – Локално управљање за људе и природу

Нови развојни програм ПРО – Локално управљање за људе и природу, који је отпочео 1. јануара и трајаће до краја 2026. године, представљен је протекле седмице руководству општине Мали Зворник.

Програм усмерен на унапређење управљања на локалном нивоу, социјалне укључености и управљања заштитом животне средине финансира Влада Швајцарске, док активности у области доброг управљања подржава Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, општина Мали Зворник искористиће нове могућности које програм пружа, настојећи да обезбеди континуитет у раду на унапређењу локалне самоуправе у наведеним областима.

Настављајући добру праксу, програм ПРО ће у наредне две године организовати циклус од шест тренинга за представнике локалних самоуправа, на којима ће учесници кроз практичне примере, дискусију и вежбе бити упознати са принципима доброг управљања и овладати њиховом применом у пракси.

Учесницима који успешно прођу кроз цео програм обуке биће омогућено похађање тренинга за тренере, како би стекли додатне вештине неопходне за пренос стеченог знања у својим локалним самоуправама, што ће им отворити и могућност акредитације код Националне академије за јавну управу.

„Поучени добрим искуством и резултатима у ранијим фазама циклуса програма ПРО, планирамо да наставимо сарадњу у оквиру наведеног програма и запосленима омогућимо да учествују у предвиђеним едукацијама, како би савладали нове позитивне приступе у раду и применили их у свом окружењу”, навео је Јевтић, истакавши да општина намерава да искористи и остале погодности, будући да програм, осим обука, пружа подршку за ревидирање акционих планова локалних стратешких документа, као и могућност коришћења средстава за реализацију изабраних активности.

Програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу” подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), у партнерству са Дечјим фондом Уједињених нација (УНИЦЕФ), Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА) и Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП).

У претходне две фазе програма, Европски ПРОГРЕС 2014-18, и Swiss PRO 2018-22, подржано је успостављање стручних тимова за добро управљање у 55 јединица локалних самоуправа, који у својству консултативног механизма учествују у изради и спровођењу локалних јавних политика, развојних пројеката, као и у другим активностима које доприносе повећању одговорности, транспарентности и ефикасности рада локалних самоуправа.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Танјуг

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share