Мали Зворник обележио 67. годину од оснивања општине и 78. годишњицу ослобођења у Другом светском рату

Свечаном седницом Скупштине општине, у суботу 17. септембра, обележен је Дан општине Мали Зворник, а посетиоци ове свечаности имали су прилику да бораве у новом амбијенту реновиране Велике сале Библиотеке „17. септембар”.

Након уводног обраћања Радована Тадића, председника Скупштине општине Мали Зворник, који се захвалио свим присутним званицама, присутне је поздравио и председник општине Зоран Јевтић.

Јевтић се осврнуо на протеклу годину, која је првенствено протекла у улагању у обнову, унапређење, модернизовање и санацију локалне инфраструктуре.

„Успешно смо завршили мноштво различитих пројеката, побољшали комуналну инфраструктуру, изградили нове објекте, наставили обнову водоводне мреже, јавне расвете, путева и омогућили нова запошљавања. Урадили смо много, али су велика улагања нешто што тек предстоји. Планирамо изградњу канализационе мреже на читавој територији општине са одговарајућим постројењима за третман отпадних вода, побољшање водоснабдевања кроз реконструкцију постојећег система и изградњу нових објеката, као и наставак асфалтирања путева и улица. Вредност инвестиција које очекујемо и планирамо мериће се милионима евра. Нова улагања извршићемо и у даљи развој пољопривреде, туризма, предузетништва и осталих сектора привреде, као и у набавку радова и опреме. Обезбедићемо финансирање различитих програма и пројеката, подршку породици, деци, старима и свим осталим социјалним категоријама”, истакао је Јевтић и додао:

„Спремни смо да на темељу добрих резултата које смо до сада постигли наставимо даље са радом. Држаћемо се зацртаног плана и постављених циљева, настојећи да Мали Зворник буде место задовољних грађана. Данас је прилика да захвалим свима који нам пружају несебичну подршку у раду. Захвалност за све што смо постигли између септембра прошле и септембра текуће године, као и у претходних 10 година, дугујемо нашој држави, Републици Србији, на челу са председником Александром Вучићем. Хвала и Влади Републике Србије и премијерки Ани Брнабић, свим министарствима и министрима у Влади Републике Србије, државним институцијама, установама и предузећима и иностраним донаторима, који су, кроз подршку различитим пројектима, допринели позитивним променама у нашој општини”.

Више о активностима које су спроведене између две свечане седнице Скупштине општине, као и о плановима за наредни период присутни су могли да погледају у филму који је припремљен у ту сврху.

 

На предлог Комисије за избор именовања и друштвена признања, председник општине Мали Зворник донео је одлуку о додели пет повеља и седам плакета поводом Дана општине 2022. године.

На основу ове одлуке, на свечаности 17. септембра, уз пригодан културно-уметнички програм, признања су уручена присутним добитницима.

Добитници плакета су:  доцент доктор Ивана Милошевић – заменик директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије; доктор Игор Крунић – специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић” у Београду; потпуковник доктор Жељко Бошковић, специјалиста неуролог на Војномедицинској академији у Београду; Љиљана Јекић, директорка Основне школе „Браћа Рибар” из Доње Борине; Петар Гавриловић, руководилац Организационе јединице Безбедносно-информативне агенције (БИА) у Лозници од 2006. до 2022. године; Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS Serbia) – имплементациони партнер програма Swiss PRO и Ратка Стаменковић – наставница српског језика и књижевности.

Добитници повеља су: Регионални центар Безбедносно-информативне агенције за Западну Србију, са седиштем у Ваљеву, чији је руководилац од 2014. године Милош Симић, начелник Регионалног центра; Професор доктор Даница Грујичић – специјалиста неурохирургије, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије и директорка Института за радиологију и онкологију Србије; др Расим Љајић – председник Социјалдемократске партије Србије – дуги низ година био је на највишим функцијама у држави, као један од потпредседника Владе Републике Србије, министар спољне и унутрашње трговине, туризма и телекомуникација и на бројним другим важним и одговорним функцијама током своје дуге политичке каријере; доцент доктор Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и Никола Селаковић – министар спољних послова у Влади Републике Србије.

Сви наведени добитници, награђени су у знак јавног и посебног друштвеног признања за постигнуте резултате у раду и стваралаштву и за остварена достигнућа од изузетног значаја за бржи, успешнији и хуманији развој општине Мали Зворник.

Изасланица председника Србије Верица Лазић, саветник председника за социјална питања и здравство, пренела је поздраве и честитку Александра Вучића поводом Дана општине, поручивши да ће држава и даље помагати Малом Зворнику. Она је упутила и честитке свим добитницима општинских јавних признања.

У име добитника јавних признања, у наставку седнице скупу се обратила Ратка Стаменковић:

„Ово је специфичан случај да човек у 83. години добија признање. Није то прво признање које сам добила у животу, међутим, мени је значајно то да људи признају и некога кад није млад, а сви ћете остарити. У свом раду увек сам имала сараднике, моје ђаке, колеге, општинаре свих генерација и њима свима припада ово признање која сам ја добила на своје лично име. Ценим највише и поштујем моје ђаке јер дуго памте. Живела сам и радила у учионици 43 године, а они ме памте и када се сретнемо увек се загрлимо и испричамо. То нема цену. Свима желим добро, а мојим ђацима посебно”, поручила је наставница Ратка Стаменковић.

Библиотека „17. септембар” у Малом Зворнику, која је такође обележила свој дан,  добила је, средином маја 2022. године, на конкурсу Министарства културе Републике Србије „Градови у фокусу” 9.500.000 динара за реновирање Велике сале Дома културе. 

Реконструкцијом сале предвиђена је замена дотрајалих столица и подова, а завршетак радова предвиђен је тако да свечана седница Скупштине општине буде одржана у реновираној сали Дома културе. На задовољство свих званица тај задатак је и остварен.

Гост свечане седнице био је и Милош Радовић, познати баритон, оперски певач, професор соло певања, солиста РТС-а и Тамбурашког оркестра РТВ Војводине. Он је претходне вечери, одржао концерт за наше суграђане на сцени Дома културе у Малом Зворнику. Неизоставна Милошева пратња је његов рођени брат професор, пијаниста и композитор Александар Радовић.

По завршетку седнице наступила је фолклорна секција Библиотеке „17. септембар”Мали Зворник, коју чине млађа категорија и категорија ветерана, као и вокални солисти секције.

За све званице и уважене госте приређен је и свечани ручак у хотелу „Royal Drina” у Малом Зворнику.

Извори: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник / Лозничке новости

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Share