Одржан састанак челника локалне самоуправе са директорима школских установа

Одржан састанак руководства општине са директорима школа, представницима полиције и просветне инспекције

У циљу превенције ризика од трагичних дешавања каква су у протекла два дана задесила грађане Србије, враћања осећаја безбедности у школе и предузимања свега што је неопходно да се сви актери, укључујући ученике, наставнике и родитеље осећају безбедно у школама, у општини Мали Зворник, у петак, 5. маја одржан је састанак руководства локалне самоуправе са директорима школа са територије ове локалне заједнице, представницима Полицијске станице у Малом Зворнику и просветне инспекције ради разговора и договора о свему што је неопходно предузети на очувању безбедности у школама на територији општине.

Састанак је почео минутом ћутања у помен настрадалимa у трагедији у школи „Владислав Рибникар” у Београду и у злочину који се догодио у Младеновцу.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, договорено је да у свим школама и одељењима што пре буду организовани родитељски састанци којима ће присуствовати деца, родитељи, психолог, просветни инспектор и представници Полицијске станице из Малог Зворника.

Иако већина школа већ поседује видео надзор, закључено је да је неопходно утврдити потребе за постављањем додатног видео надзора и обезбедити увођење видео надзора у образовним установама које још увек немају инсталиран овај систем.

Директори школа задужени су да обезбеде вршење свакодневног надзора над снимцима у току наставе и ваннаставног времена, те да сва сумњива понашања и дешавања у школском простору, без одлагања, пријаве надлежним органима.

Од Полицијске станице затражено је да, у складу са расположивим људским ресурсима, појача обилазак свих школа и школских дворишта за време наставе и ван тога.

Начелник и командир Полицијске станице Мали Зворник дали су директорима своје личне бројеве телефона  да у сваком тренутку могу да их контактирају, уколико се покаже потреба за реакцијом надлежног органа.

Просветни инспектор задужен је да изврши надзор у Основној школи „Бранко Радичевић” и утврди да ли су обезбеђени примена и поштовање важећих закона у области образовања.

Наведени закључци утврђени су након детаљног разматрања безбедносних ризика у свакој од школа на територији малозворничке општине и информација о томе шта је у међувремену, након немилих догађаја у Србији, свака од установа и институција у Малом Зворнику предузела у свом делокругу рада да превенира и предупреди безбедност.

Директори школа известили су учеснике састанка о мерама које су предузете у настави и у раду са децом од стране разредних старешина и психолога, док су представници  Полицијске станице у Малом Зворнику навели да су у протекла два дана, између осталог, превентивно позивали школе на територији општине ради обавештавања да им полицијски службеници стоје на располагању, уз могућност присуствовања на родитељским састанцима, уз напомену да је пожељно да одрже овакве састанке.

📃 Општинска управа општине Мали Зворник

📷 Општинска управа општине Мали Зворник 

Share