Крилима талента ка професионалном спорту

Успеси наших суграђанки у професионалној одбојци: Како бисте остварили своје амбиције, морате надмашити сва очекивања!

У Малом Зворнику већ XV година, уз велике напоре спортских ентузијаста, егзистира и женски одбојкашки клуб (ЖОК) ,,Мали Зворник“, који је израстао из школе одбојке при Основној школи ,,Бранко Радичевић”, а основан је 2002. године.

Најуспешније међу тим девојкама, по одласку из родног краја, определиле су се за неизвесност, одрицање, одвојеност од породице, а заузврат их очекују професионални ангажмани у великим регионалним центрима одбојке.

Tamara Vidović
Тамара Видовић

Тамара Видовић рођена је 8. априла 2001. године у Лозници. Основну школу ,,Бранко Радичевић’’ завршила је у Малом Зворнику. Одбојку тренира од првог разреда основне школе, а недавно је остварена њена жеља да, по завршетку основног образовања, напредује уз посвећеност спорту и одбојци.

Потписала је први професионални уговор са ЖОК ,,Футог’’ 20. септембра 2016. Игра за први тим са сениоркама, девојкама старијим од ње и по 10 година. Тренер у првој суперлигашкој сезони у историји клуба ,,Футог’’ је Спасоје Милићевић.

Тамари није било ни мало једноставно да се са 15 година отисне у неизвесност и одвоји од породице. Данас похађа средњу туристичку школу у Новом Саду и успешна је у Средњој школи ,,Светозар Милетић“.

Претходне две године позивана је од стране одбојкашког клуба из Шапца ОК ,,Заслон“ да игра за њих на првомајском турниру у одбојци у Београду. Боравила је прошле године и на одбојкашком кампу у Косјерићу седам дана и добила све похвале. ,,Volley Trend Kamp’’ је интернационални одбојкашки камп који воде професионални одбојкашки тренери Суперлиге Србије, прваци државе у млађим категоријама и тренери са огромним искуством у сениорској одбојци. 

Тренер пионирске селекције Одбојкашког клуба Мали Зворник, професор физичке културе, мр Мићо Ковачевић, са нескривеним поносом дао је најбољу оцену Тамари Видовић: ,,Од ове сезоне, од септембра је у Футогу. Јако вредна одбојкашица и велики заљубљеник у одбојку. Марљива, све своје слободно време је издвајала за тренинге, одбојку, утакмице за школу и за клуб. Поред редовних активности са својом генерацијом, долазила је и на тренинге млађих и на тренинге старијих, није имала дилему са ким ће радити. Велики печат оставила је својим радом и доприносом, а и као човек. Њен одлазак је велики губитак за наше старије селекције клуба. Била је у екипи кад смо постали прваци БиХ на петим ,,Спортским играма младих’’ 2015. године у Сарајеву. На првенствене утакмице је ишла увек и под терапијама и у болести, осим када јој је нога била у гипсу. Невероватно предана, на услузи, увек је била ту, једноставно годинама нисам имао прилику да запазим такву посвећеност, толико коректан однос према екипи. 

Не бих да бацим у сену Љубицу Перић, која је била заједно са Тамаром, марљива и заслужна што смо били најбоље пласирани на бројним такмичењима. Она ја сада у првом тиму ЖОК ,,Мали Зворник“ где је веома важан играч.

Као неизоставни део наше клупске историје и пример остварених професионалних спортистиња из нашег краја, истакао бих сада искусне одбојкашице Милицу Живановић и Кристину Спасеновић, које су 1997. годиште“, рекао је Ковачевић.

Milica Živanović
Милица Живановић

Милица Живановић отишла је на позив у Суботицу у Спартак и успешно игра тамо. Тренирала је у млађим селекцијама код нас у Малом Зворнику, а из првог тима ЖОК Мали Зворник прелази у Спартак. Игра од 2014/2015 као коректор у екипи ,,НИС Спартак“, односно ,,Спартак Суботица“. Суботичанке (,,Голубице“) се такмиче у Суперлиги.

Kristina Spasenović
Кристина Спасеновић

Кристина Спасеновић прошла је у млађим селекцијама рад у пионирској екипи, такође играла за први тим и онда су је током средње школе преузели 2015/2016 из ,,Србијанке 014“ у Ваљево, за дебитанску сезону у Другој лиги. Када је уписала факултет постала је првотимац клуба ,,Фок’’ у Новом Саду који је у првој лиги. Игра квалитетно на позицији коректора и примача.

Ови најсветлији примери подстицај су за наше ученице, чланице ЖОК ,,Мали Зворник“, да се најпре као аматери, талентом, радом, енергијом и резултатима потврде у одбојци, не одустајући од својих снова о професионалним спортским успесима.

Фото галерија: Приватна архива / РТС

Новинар: Далибор Крстић

Share