Богојављење: Најава витешког надметања у пливању за Часни крст

Благословом Његовог Преосвештенства Владике шабачке епархије Јеротеја на Богојављење, 19. јануара 2023. године, у 12 часова, на Зворничком језеру код Хидроелектране „Зворник” у Малом Зворнику одржаће се 16. по реду пливање за Богојављенски крст.

Пријава учесника је обавезно лично, лекарски преглед најкасније на два сата пре старта и попуна личне изјаве, уз напомену да сви учесници морају бити крштени.

Позивамо верни народ Подриња и шире да заједно учествујемо у овом молитвеном несвакидашњем догађају који се одржава на овим просторима, а да Бог да траје докле је света и века.

Пријава учесника и остале информације путем телефонских бројева:

Туристичке организације општине Мали Зворник +381 15 471 477 или +381 66 80 66 775;

Свештеника малозворничке парохије, протонамесника Ненада Тешмановића: +381 64 800 79 24.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева.

Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији.

Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника, који је потом низао успехе у суседном Зворнику.

Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог такмичења у Малом Зворнику.

Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза ,,Дрина” Мали Зворник, победник је витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком језеру 2018. године.

Такмичар из Шапца Саша Јовановић победио је 2019. на свом првом гостовању у Малом Зворнику. Први пут је тада пливао на Зворничком језеру, спортиста је и такмичар са искуством. Пливао је три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, али и на Сави.

Међу 40 учесника традиционалне манифестације у недељу, 19. јануара 2020. године, најуспешнији је био Алекса Марковић (20), из Београда, ватерполиста, који је први допливао до знамења и победио у категорији мушкараца. Другопласирани је био прошлогодишњи победник Саша Јовановић (33), из Шапца, а наш суграђанин Слободан Бобан Вучетић освојио је треће место.

Међу девојкама највише успеха имала је Јована Кркаловић (19) из Зворника, такмичарка која је тринаест година била редовна учесница овог такмичења. Другопласиране су биле Марија Петровић (38) и Маријана Кркаловић (22), традиционално заступивши нежнији пол.

Традиционалног надметања за Богојављенски крст 2021. године године није било, у складу са забраном окупљања и епидемиолошком ситуацијом. Ипак, освећење воде и полагање крста одржано је у присуству верника који су учесници литије. Пријатељи Малог Зворника који су допутовали из Смедерева, Семберије и Подриња позвани су да учествују на XV пливању за часни крст.

Победник, први међу једнакима, од 30 такмичара, 2022. године био је тада 26-годишњи дебитант, наш суграђанин Дарко Живановић. Након победе истакао је да је недавно крштен, а овај тријумф духа и тела је испуњење његове давнашње жеље.

Једина учесница, 23-годишња Тања Ерделић, дошла нам је из Зворника. Прошлогодишња је победница такмичења у Фочи и ово је било њено друго надметање у пливању за Часни крст.

Најмлађи такмичар прошле године био је 2007. годиште, а најстарији је рођен 1975. Шест такмичара традиционално долази из Бијељине, четворица из Лознице, двојица из Бање Ковиљаче, а поред домаћина из Малог Зворника и Зворника, учесници су допутовали и из Чачка, Тузле, Београда и Тршића…

У популаризацији овог такмичења ангажована је Туристичка организација општине Мали Зворник.

Покровитељи су Црквена општина Мали Зворник и Општина Мали Зворник.

Такмичење је утемељио блаженопочивши протојереј-ставрофор, Милета Товаровић, протонамесник у Храму Сабора српских светитеља, старешина храма у Малом Зворнику и вишегодишњи парох.

Share