Мали Зворник: Број заражених корона вирусом у порасту. Неопходно строго поштовање заштитних мера!

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник: Број заражених корона вирусом у порасту. Неопходно строго поштовање заштитних мера!

Ради спречавања суграђана који долазе у Дом здравља на тестирање да шире заразу, тако што, неретко, док чекају резултате тестирања, одлазе у установе и институције да обаве различите послове, Општинска управа и Дом здравља задужени су да креирају текст изјаве који ће сваки пацијент пре тестирања потписати и тиме се обавезати на поштовање прописа који се односе на спречавање свесног и намерног ширења заразе, које у противном подразумева законску одговорност.

Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у петак, 2. априла, размотрио је актуелну епидемијску ситуацију и донео нове закључке и препоруке у циљу сузбијања ширења заразне болести Ковид – 19.

Јавно комунално предузеће „Дрина” задужено је да настави дезинфекцију јавних површина у општини, ради спречавања ширења заразе, као и да поново обезбеди одређене количине дезинфекционих средстава, која ће бити дељена грађанима.

Дом здравља и Општинска управа добили су задатак да поступе у складу са дописом Завода за јавно здравље из Шапца, обезбеде услове и анимирају грађане за спровођење вакцинације без претходног заказивања.

Ради утврђивања броја неопходних доза вакцина за имунизацију становништва у предузећима на подручју општине и по месним заједница спроведена је анкета на терену која је показала да је већина анкетираних заинтересована за вакцинацију.

Командант Штаба за ванредне ситуације и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да ће општина у свакој месној заједници обезбедити превоз до пункта за имунизацију за стара и инвалидна лица, која нису у могућности да сама, без тешкоћа, дођу на вакцинацију.

Будући да је број заражених корона вирусом у општини у порасту и да је имунизација једини начин да се ширење инфекције заустави, препорука Штаба је грађани наставе да строго примењују прописане мере заштите и да се одазову вакцинацији у што већем броју.

Ради спречавања суграђана који долазе у Дом здравља на тестирање да шире заразу, тако што неретко, док чекају резултате тестирања, одлазе у установе и институције да обаве различите послове, Општинска управа и Дом здравља задужени су да креирају текст изјаве који ће сваки пацијент пре тестирања потписати и тиме се обавезати на поштовање прописа који се односе на спречавање свесног и намерног ширења заразе, које у противном подразумева законску одговорност.

У оквиру информације о епидемијској ситуацији у општини Мали Зворник, директорка Дома здравља Валентина Ристић навела је да је број оболелих од заразне болести Ковид – 19 ове недеље у порасту, да дневно има око 15 оболелих, док је у току јучерашњег дана регистрован пад броја инфицираних и забележено укупно пет позитивних пацијената.

Она је рекла да је од почетка имунизације против вируса корона у општини Мали Зворник вакцину примило 4290 грађана, а да је ревакцинисано 1750 грађана, оцењујући да је одзив добар и да влада велико интересовање за вакцинацију.

Просветни инспектор Драган Ракић информисао је чланове Штаба о епидемијској ситуацији у школама на подручју малозворничке општине, наводећи да је заражено укупно осам ђака, и то седам ученика узраста од 1. до 4. разреда и један ученик узраста од 5. до 8. разреда као и четворо запослених.

Према његовим речима, оболели су регистровани у школама у Доњој Борини, Радаљу и у Малом Зворнику, док у осталим школама на подручју малозворничке општине нема оболелих ученика и запослених.

У Основној школи „Браћа Рибар” у Доњој Борини заражено је троје деце, два ученика узраста од 1. до 4. разреда и један ученик од 5. до 8. разреда.

У Основној школи „Стеван Филиповић” у Радаљу нема оболелих ученика. Заражен је један радник.

У Основној школи „Бранко Радичевић” у Малом Зворнику регистровано је пет оболелих ученика, узраста од 1. до 4 разреда, и двоје радника.

У изолацији је одређен број ученика чији су родитељи или сродници инфицирани, а са којима су били у блиском контакту.

Према подацима Полицијске станице у Малом Зворнику, које је изнео начелник Раденко Петровић, укупно 112 лица на подручју општине је у самоизолацији, због инфекције корона вирусом или контакта са оболелим особама, наводећи да их службеници полиције надзиру ради контроле поштовања мера карантина.

Он је навео да у оквиру контрола поштовања протиепидемијских мера на терену, које је у протеклих 15 дана полиција спровела у сарадњи са надлежним инспекцијским службама, нису забележени значајнији прекршаји.

Заменик председника општине Мали Зворник, Милош Радојчић, информисао је чланове Штаба о закључцима састанка који је недавно у Шапцу одржала Радна група за координацију републичких инспекција, ради примене мера за сузбијање ширења вируса корона, са представницима општина Мачванског округа, наводећи да је циљ овог скупа било укључивање максималних капацитета свих републичких и инспекција јединица локалних самоуправа ради препознавања ризика и спречавања ширења заразне болести Ковид-19.

Разматрано је и питање координисаног надзора, као и сарадња Мачванског округа са јединицама локалне самоуправе, усклађеност поступања представника инспекција и комуналне милиције на терену.

Радна група упозната је овом приликом са изазовима са којима се инспектори суочавају у раду.

На састанку је разговарано и о начину поступања приликом непоштовања мера прописаних Уредбом Владе Републике Србије.

Радојчић је навео да је на састанку изнет податак да је општина Мали Зворник на првом месту по броју вакцинисаних међу популацијом старијих од 65 година, као и да је на територији Мачванског округа вакцинисано 15 посто становништва.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима!

 

Share