Министар Поповић отворио Центар за развој иновација у области заштите животне средине

Данас је у Малом Зворнику уприличено свечано отварање „Центра за развој иновација у области заштите животне средине”, лоцираног у некадашњој омладинској сали Дома културе, у присуству министра др Ненада Поповића, са сарадницима из кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој и челника локалне самоуправе, председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића.

Центар за развој иновација у области заштите животне средине је опремљен у оквиру Програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије, финансираног од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој.

Министар Поповић и његови сарадници имали су прилику да разговарају са двојицом креативних и остварених иноватора, Лазаром Јовановићем и Миодрагом Мацуром.

Овом инвестицијом од 20 милиона динара, према речима Поповића, млади предузетници и иноватори у овом центру имаће на располагању најбољи заједнички (coworking ) простор са аутономијом за самосталан рад, најсавременију опрему за рад и менторску подршку за покретање бизниса и комерцијализацију њихових идеја на тржишту.

Coworking  представља рад у канцеларији или посебно сређеном радном простору које дели више независних појединаца или тимова, од људи који су фокусирани и концентрисани на свој посао у изолованом делу простора до групе људи која води дискусију и разговор на неку тему за великим округлим столом.


„Центар за иновације у области заштите животне средине у Малом Зворнику постаје део интегрисаног иновационог „екосистема” са више од 20 стартап и смарт сити центара и технолошким парковима у Новом Саду, Београду, Нишу и Чачку”, истакао је Поповић и додао да је циљ да корисници ових центара између себе сарађују, размењују идеје и знање, прате на седмичном нивоу онлајн предавања из већих центара.

„Овакав вид размене искустава допринеће стварању нове вредности и развоју нових идеја које ће подржати развој Малог Зворника и Зворника, школских установа и факултета и донети добробит локалној заједници и људима који овде живе”, рекао је Поповић.

Он је указао да млади више не морају да иду у велике градове попут Београда, Новог Сада или Ниша да би покретали своје бизнисе, већ сада то могу да ураде у свом месту уз подршку ментора који ће радити у овом Стартап центру. То важи за свако креативно дете из средње школе, студента факултета у региону или округу и предузетника са идејама за покретање и унапређење неког посла.


Центар за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику, поред заједничког простора за рад, који се простире на 165 квадратних метара, садржи канцеларијски простор, кухиње, простор за презентације, сале за састанке и видео конференције, сервер сале и располаже најсавременијом технолошком опремом.

Влада Републике Србије неће оставити ове центре у незавидном положају потпуног самофинансирања. Сваке године биће опредељена средства за њихово финансирање. Вероватно најперспективније за ово подручје су иновације у пољопривреди, заштити животне и радне средине, превенцији ризика од природних, техничко-технолошких и других хазарда (извора опасности).


„Желимо да мотивишемо младе да остану у свом крају и да ту заснивају своје породице и граде професионалне каријере, које више не морају да се наслањају на традиционалне привредне гране, већ то могу да буду послови у креативној индустрији, послови везани за програмирање, иновације, паметне градове и села, али и унапређење услуга у туризму и пољопривреди кроз иновације и дигитализацију”, закључио је Поповић.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, изразио је захвалност министру Поповићу, јер је Мали Зворник уврстио међу првих 25 седишта иновационих центара у Србији чиме смо постали део веће породице која развија предузетништво и унапређује образовање у бројним областима на нивоима средњошколског и универзитетског образовања, укључујући и спречавање ризика од природних и технолошких катастрофа. У ту сврху, поред кључне инвестиције кабинета министра за иновације и технолошки развој од око 20 милиона динара, за успостављање и опремање Центра за развој иновација у области заштите животне средине, општина Мали Зворник је уложила 600.000 динара.

Мали Зворник и Зворник могу бити оснажени и оспособљени да пруже адекватан одговор на појаву нових поплава, клизишта, пожара, али и да едукују своје становништво да спречи или умањи последице које настају деловањем човека, формирањем дивљих депонија, загађивањем воде у приобаљу реке Дрине и Зворничког језера отпадом из домаћинстава и грађевинским отпадом, односно загађивањем ваздуха и земљишта.

Јавност и представници медија сугерисали су да би током даљег опремања новоотвореног центра било изузетно важно да се оспособи мерним уређајима за детекцију загађености из ваздуха, воде и земљишта, мерење нивоа буке или дневних концентрација алергеног полена.

Свечаности су присуствовали и др Славко Смиљанић, продекан за наставу и ванредни професор Технолошког факултета у Зворнику, који припада Универзитету у Источном Сарајеву, односно MSc Слађана Ђорђевић, аналитичар заштите животне средине и вишегодишњи консултант за планирање, регионални развој и одрживо коришћење ресурса, са својим сарадницима на бројним пројектима.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share