Опроштај од старешине храма у Малом Зворнику: Преминуо парох Милета Товаровић

Мир и спокој души раба Божјег, оца Милете Товаровића. Протојереј-ставрофор, Милета Товаровић, верно је служио, у поратним деценијама иза нас, као парох и протонамесник у Храму Сабора српских светитеља, који је подигнут 2002. године и осветио га је епископ Лаврентије. Храм је део велике заједнице архијерејског  намесништва  лозничког.

Фото: Оливер Бунић / РАС Србија

У Општој болници, у Лозници, упокојио се протојереј-ставрофор Милета Товарoвић (59), старешина храма у Малом Зворник и вишегодишњих парох. Он је, поред осталог, код старог моста, на улазу у подземни град, подигао Цркву часног крста – „Мали Острогˮ, речено је у Епархији шабачкој Српске православне цркве.

Родом из Букора, у Поцерини, у побожној и кући домаћина, прота је, пре скоро четврт века дошао на чело малозворничког храма, кога овај српски град, до тада, није ни имао.

И на литургијама и после њих, прота Милета, омиљен на обе обале Дрине, и не само у својој епархији и парохији, неуморно је служио роду и Богу, поштујући савете и уважавајући благослове владике Лаврентија, кога је ценио и речју и делом и радовао се сваком сусрету са њим. И владика је, кад год је могао, долазио па осоколи, похвали и подржи у сваком погледу проту, кога оплакује „армија верникаˮ, које је водио на многа ходоћашћа по земљи, региону и у Европи, којима је организовао манифестације попут избора најлепшег славског колача у Србији и Републици Српској, незаборавне духовне и културне сусрете у храму и Парохијском дому.

Обожавали су га верници и из Републике Српске и из свих крајева Србије, јер им је увек било лепо у његовом друштву. Одлично је проповедао веру, али и ономе што нас свакодневно тишти. Иза себе је оставио, као диван супруг, отац и деда, супругу Наду, за коју је говорио да је његов сјајни саборац, сарадник и сапатник, четворо деце и десеторо унучади. Градић на Дрини био је поносан на проту и његова дела којима су се заједно радовали, а вратио је, после више од 70 лета, прославу градске славе са литијом која буде дужине и по неколико километара.

Д.В.К. / В.М.

Извори: Мали Зворник инфо / Новости

Насловна фотографија: Оливер Бунић / РАС Србија

Фото галерија: Архива портала Мали Зворник инфо

 

Share