Гурманијада: Гастрономи уживали упркос сивом дану

Јун је у Малом Зворнику у знаку традиционалне XII риболовно – туристичке манифестације „Скобаљијада и Гурманијада”, чији организатор је Туристичка организација општине Мали Зворник.

Успешност припремљених јела шест екипа пријављених за Гурманијаду оценио је стручни жири, који је предводио Бошко Здјеларевић – представник Удружења „Етно Бакрач” Звездара – Београд. Најчешће му асистирају чланови „Витешког реда аматерских кувара” из Бачке Тополе у Војводини.

Победници „Гурманијаде” у такмичарској категорији припреме рибље чорбе су чланови екипе „Сидро из Зворника”, док је друго место припало екипи „Дринска штука” из Лознице.

Најуспешнији у припреми чорбастог или војничког пасуља били су чланови дружине „Чича Глиша” из Брасине, а другопласирана је екипа „Митровић Дрина” из Малог Зворника.

После петогодишњег предаха, на „Гурманијади” се од прошле године такмичи и Глигорије Пуртић из Брасине, познати Чича Глиша, који редовно привлачи пажњу свих посетилаца манифестација у Малом Зворнику својим здравицама, стиховима и храном припремљеном на традиционални начин.

Међу кулинарима најбољи гулаш припремљен на ловачки начин спремили су чланови Удружења „Незаборав” из Малог Зворника, а друго место освојила је екипа „Регионална депонија” из суседног Зворника.

Трећа награда није додељена ове године због мањег одзива такмичара, обазривих због најаве РХМЗ о обилним падавинама на подручју општине Мали Зворник.

Учешће на Гурманијади  је бесплатно. Организатор обезбеђује дрва за котлић, а материјал за кување доносе учесници овог екипног такмичења. Свака дружина званично броји три члана.

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share