Сусрети суседа, општине Мали Зворник и града Зворника: ,,Људи и мостови’’ 2017. године

Сусрети суседа, општине Мали Зворник и града Зворника ,,Људи и мостови’’ 2017. године.

На мосту Краља Александра I Карађорђевића (Старом мосту), данас у подне уприличен је осми сусрет општина Мали Зворник и града Зворника. Сусрети се под слоганом „Људи и мостови“ организују се традиционално сваког лета, почетком августа, у оквиру манифестације „Зворничко културно љето’’, указујући симболично на повезаност и суживот два места.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и начелник града Зворника Зоран Стевановић руковали су се том приликом и разменити пригодне поклоне, у знак сарадње на добробит заједница са обе стране реке Дрине.

У оквиру манифестације, Туристичка организација града Зворника, Туристички инфо центар Мали Зворник ТА ,,Абеона“, Хотел ,,Видиковац’’, Библиотека ,,17. септембар’’ Мали Зворник и Удружење жена ,,Незаборав’’, КУД ,,Свети Сава“ Зворник и Ветерани фолклора Малог Зворника, приредили су на мосту презентацију туристичке понуде и промоцију народне традиције градова суседа.

Непосредно пре почетка програма, минутом ћутања сви присутни одали су пошту словеначком скакачу Андреју Беуцу, који је пре годину дана трагично настрадао изводећи скок са моста, а организовано је полагање венаца испод скакаонице и бацање цвећа у Дрину.

,,Циљ данашње манифестације, поред тога да пошаљемо поруку нашега заједништва, љубави и поштовања између народа наша два града, је да упутимо поруку надлежним институцијама које нам могу помоћи да наш мост врати своје старо рухо, како би наше везе биле још чвршће и боље. Очекујемо да ће ове јесени, на заједничкој седници, Влада Републике Србије и Влада Републике Српске донети одлуку о издвајању средстава за реконструкцију овог моста. Својевремено смо издвојили значајна средства за пројекат реконструкције, а Мали Зворник ће ове године издвојити новац за ревитализацију пројекта. Очекујемо да ће мост одлуком две владе бити уврштен у инвестиције за следећу годину“, истакао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

,,Две године се интензивно припремамо за реализацију заједничког пројекта. Вредност пројекта је негде око милион евра, а Саобраћајни институт ЦИП је одрадио темељну техничку контролу пројекта. Недавно смо разговарали са министром у Влади Републике Србије, задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем. Био је гост манифестације ,,Дрина је смисао живота“. Општина Мали Зворник издвојила је ове године средства за пројектовање, односно дораду пројекта, како бисмо покушали оспособити мост за погранични путнички саобраћај. Желимо да омогућимо малогранични промет и саобраћај између два суседа. Видећемо да ли ћемо добити подршку у надлежним министарствима и владама. Лобираћемо тамо где смо утицајнији, свако у свом делокругу, са старим и новим, ревидираним, пројектом. Упркос тешкоћама и препрекама, управо због тога што осећамо да смо један град, сматрамо да је овај мост ту да нас спаја. Потребно је обновити га и мењати међудржавне споразуме који нам отежавају прелазак“, изјавио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Фото галерија: Људи и мостови 2017.

Новинар – сарадник: Далибор Крстић

Share