Добра дела нас спајају: Пролећна кампања добровољног давалаштва крви у Малом Зворнику

У среду, 22. маја 2024. године 🗓, одржана је акција добровољног давалаштва крви 🩸 у Малом Зворнику, у оквиру пролећне кампање Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Србије.

Традиционално, акција се организује у кафеу „Cool”, од 9.00 🕘 до 14.00 🕑 часова.

„Наш план је у потпуности остварен. Позиву се одазвало 34 од 35 планираних давалаца. Крв је дало 32 мештана, а двоје  одбијених из медицинских разлога ће имати прилику током летње кампање да нам се поново придружи. Први пут су крв дале три особе и радујемо се томе. Једна суграђанка је током ове акције била у могућности да дарује драгоцену течност која живот значи”, истакао је Драган Николић, секретар Црвеног крста Мали Зворник.

Екипу Института за трансфузију крви предводио је др Саввас Радевић (Σάββας Ράντεβιτς), а његови сарадници су медицинска сестра Марија Мирковић, медицински техничари Петар Вукадиновић, Раде Цветановић и возач Синиша Марица.

Упутивши речи захвалности учесницима пролећне кампање, др Саввас је појаснио да целокупна процедура у добровољном давалаштву крви не траје дуго, од 15 до 30 минута. Уколико се буду осећали здрави и спремни, добровољни даваоци се могу укључити у летњу кампању.

„Настојимо да анимирамо све учеснике акција DDK, чинећи пријатну атмосферу за давање крви, што је нама од суштинског значаја. Наравно, апелујемо на све грађане Малог Зворник и Подриња да дођу, виде и покушају да се укључе у један од најплеменитијих подвига. Један од изазова пунолетства је учешће средњошколаца у њиховој првој акцији добровољног давалаштва крви. Сваки наставак те традиције поздрављамо и подржавамо, са заједничким циљем.

Располажемо и новом опремом, а ова апаратура нама помаже на терену, олакшава посао техничарима и медицинском особљу. Користи се за мерење тежине, као вагица, односно мешалица крви. Обезбеђује нам квалитет крвне јединице на високом нивоу и спречава коагулуме (процес стварања крвног угрушка). То је раније био посао техничара, да често меша крвну јединицу у току давања крви. Сада смо растерећени и фокусирани на комуникацију са даваоцима крви и њихову угодност. Техничари имају ту могућност да прате и колико је милилитара крви прикупљено, тако да знају тачно када треба да се прекине са давањем крви, да бисмо обезбедили употребљивост и најбољи квалитет те крвне јединице.

Захваљујемо се нашим сталним сарадницима из Црвеног крста у Малом Зворнику и домаћинима у кафеу „Cool”, јер радимо у јединственом амбијенту”, истакао је др Саввас Радевић у изјави за портал Мали Зворник инфо.

Свака сезонска кампања Института за трансфузију крви и Црвеног крста Србије спроводи се са циљем да се обезбеде довољне залихе у периоду године када се очекује смањење резерви, али и због развијања свести о значају донирања крви. „Улепшајте дан себи и другима, дајте крв”.

Хвала добровољним даваоцима који и ове године помажу у обезбеђивању резерви крви за све људе којима је она неопходна!

Крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година. Потребно је да буду здраве, наспаване, да доручкују или ручају пре давања крви и да не буду под дејством алкохола или неких других опијата.

Интервал између давања крви треба да буде три месеца за особе мушког, односно четири за особе женског пола.

У суботу 1. јуна почиње Летња кампања коју 20. годину заредом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије под слоганом „Обојимо лето у црвену боју”. Јубиларна Летња кампања ће трајати три месеца све до 31. августа.

⌨️ Коментари: Мали Зворник инфо

💻 Извори: Мали Зворник инфо / Институт за трансфузију крви Србије / Црвени крст Србије

📷 Фото: Мали Зворник инфо / Црвени крст Мали Зворник

📰 Архива: Зимска кампања добровољног давалаштва крви

Nova misija u službi humanosti: Zimska kampanja dobrovoljnog davalaštva krvi u Malom Zvorniku

 

Share