Видео надзором до унапређења безбедности саобраћаја

Потписивању Уговора о пословно-техничкој сарадњи у коришћењу система за аутоматску детекцију прекршаја у области безбедности саобраћаја, између Министарства унутрашњих послова (МУП) и Општине Мали Зворник, које је уприличено 5. јануара у сали Општинског већа, присуствовали су: заменик начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције Бобан Милинковић, са сарадником из Одсека за посебне видове контроле саобраћаја и саобраћајна обезбеђења, начелник Полицијске управе Шабац Александар Вилотијевић – потписник Уговора, начелник Одељења саобраћајне полиције (ОСП) Шабац Зоран Селенић, начелник полицијске станице Мали Зворник Раденко Петровић и командир Небојша Гошњић, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и саветник у Одељењу за финансије, општу управу и друштвене делатности Општинске управе Мали Зворник Младен Перић.

Пуковник Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције у Дирекцији полиције, у одсуству начелника Управе саобраћајне полиције Славише Лакићевића, захвалио се општини Мали Зворник на досадашњој сарадњи ка успостављању система за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја.

„Пре свега, аутоматска детекција прекорачења дозвољене брзине кретања је изузетно значајна, из простог разлога што је преовлађујући фактор настанка најтежих саобраћајних незгода. Сваке године на нашим путевима страда велики број лица.

Тамо где су постављени уређаји за аутоматску детекцију имамо значајно смањење прекршаја прекорачења брзине, а самим тим и смањење броја незгода.

По правилу, најтеже незгоде се не дешавају у зонама где је ова опрема постављена.

Локација на којој је постављен уређај је сасвим оправдана, имајући у виду пешачке токове, аутобуску станицу, а имали смо у виду да ту пролази значајан транзитни саобраћај, да постоје возачи који касно схватају да треба да смање брзину, а приметно је да сви успоре када уоче опрему за аутоматску детекцију.

Првенствено, овакви уређаји превентивно делују, а за несавесне возаче који прекораче брзину следе санкције. Надам се да је ово само први од уређаја за аутоматску детекцију на подручју општине Мали Зворник и да ћемо их у блиској будућности поставити још неколико, на оним локацијама које су најугроженије”.

Према речима председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, локална самоуправа је, са циљем побољшања безбедности саобраћаја и ефикасности рада Полицијске станице Мали Зворник, инвестирала око шест милиона динара.

„Ово је пример добре праксе у изузетној сарадњи општине са МУП и Полицијском управом Шабац. У претходном периоду ми смо инвестирали у набавку два полицијска возила, а очекује нас још једна јавна набавка за донацију новог аутомобила за Полицијску станицу Мали Зворник.

Видео надзор је првенствено намењен побољшању безбедности наших грађана, наших малишана, у близини аутобуске станице, будући да магистрални пут пролази кроз центар Малог Зворника.

Сада очекујемо да ће проблеми неприлагођене брзине у насељеном месту, током транзита, постати прошлост.

Мимо тога, општина је видео надзором, у прошлој години, покрила подручје од Хидроелектране „Зворник” до Старог моста, како бисмо пратили и кретање миграната, а по том пројекту предвиђена је набавка још неколико камера.

Захваљујем се представницима Министарства унутрашњих послова који су данас присуствовали потписивању уговора, имали слуха за проблеме локалне заједнице и прихватили сарадњу, на обострано задовољство, која је важна за безбедност наших грађана и целодневну контролу саобраћаја”, нагласио је Јевтић.

Фото: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share