Компромисом до смањења прашине и буке у Бучевској улици?

Састанак руководства општине са грађанима који насељавају Бучевску улицу, Виле и Звездару уприличен је у петак 4. септембра. Састанку су присуствовали представници групе грађана, председник МЗ Центар Ратко Петровић, МЗ Доње Насеље Петар Зељић, представник одељења саобраћајне полиције Полицијске станице Мали Зворник Дане Пепић, директор ,,Равнаја а.д.“ Мали Зворник, Александар Савановић синдиката Равнаје Миленко Симић, Републички инспектор за заштиту животне средине Бранислава Тешић, заменица начелника Општинске управе Мали Зворник Гордана Василић, саобраћајни и комунални инспектор ОУ Мали Зворник.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, договорено је да се мештани и руководство Равнаје чешће састају и утврђују да ли се ревносно спроводе мере на покривању,прскању, прању теретних возила, да се поштује ограничење брзине јер су постављени знакови вертикалне сигнализације од 30 км/х , чешће прање улице по налогу локалног комуналног еколошког инспектора и редовне контроле камиона које спроводи саобраћајна полиција на магистралном путу. ,,Свима је стало да Равнаја ради, али и да се спроведу мере унапређења заштите животног окружења. Дипломирани инжењер рударства сам и годинама сам био управник у каменолому ,,Равнаје“. Врло добро знам шта је могуће предузети и где су ограничења, односно које мере тренутно није могуће предузети. Ако послодавац наложи да се ради свих седам дана, немогуће је утицати на пословну стратегију предузећа. Ови састанци су корисни и доприносе постизању компромиса“, закључио је Јевтић.

Директор ,,Равнаја а.д.“ Мали Зворник, Александар Савановић истиче да менаџмент налаже возачима да поштују ограничење брзине, врше покривање приколица, прање точкова. ,,Ми морамо радити свакодневно, свих седам дана у седмици, а мерење интензитета буке, димензија и количине честица ће бити извршено када инспектор наложи. Радећи, ми стварамо прашину, а нама је у интересу да те прашине нема јер је њен настанак уједно и губитак материјала који производимо. Возачи 13 пута скидају и постављају непромочиво платно, цераду, на камион, ни њима није лако да увек одговоре тим обавезама и углавном их поштују“, казао је Савановић.


Председник синдиката Миленко Симић, у име радника Равнаје, истиче да је свима у интересу да се ниво буке, количина прашине, брзина камиона прилагоди условима и потребама безбедности суграђана, а послодавац предузима постепено кораке да се загађење животног окружења смањи. Но, то не може бити ни на штету запослених, 106 радника и њихових породица, пословања и губитака на тржишној утакмици. “Наши купци ће се обратити другим каменоломима, ако нисмо у стању да одговоримо захтевима тржишта“.
Представници групе грађана, потписника петиције, Драган Ћирић, Милош Јевтић и Миодраг Перић истакли су да су прашина и брза вожња камиона који нису покривени угрожавали здравље становника и животну средину у тој области. “Тражимо мир и безбедност наше деце, покушавамо да недељом одмарамо. Због тога смо потписали петицију. Ако будемо присиљени, консултоваћемо и надлежног инспектора за заштиту здравља“.

Проблеми једне улице постају проблеми обе месне заједнице, сложили су се председници Савета месних заједница Центар (Колонија) и Доње Насеље који су први реаговали на жалбе грађана, подржавши петицију, проследили је руководству општине.

Републички инспектор за заштиту животне средине Бранислава Тешић наглашава да је делатност таква да прашине мора увек бити, а прве куће су 350 метара од дробиличног постројења. ,,Обезбеђено је прскање материјала дуж целог постројења. Постројење је опремљено системом за орошавање које задовољава потребе технолошког система. Ако се претерано овлажи материјал стварају се проблеми у квалитету. Постоји максимум орошавања који се може дозволити, а након тога материјал постаје неупотребљив. До сада, у овој години, није вршено мерење јер је Равнаја радила са 50 одсто капацитета, а петиција није била потписана, није било пријава. Током шест дана мерења, поставља се мерно место у дворишту једне куће у улици. Несавесни послодавац који то плаћа у потпуности може смањити ниво производње и активности на 30 одсто, задовољити стандарде, те грађанима резултати мерења не значе довољно“, појаснила је инспекторка Тешић.

Саобраћајна полиција, према речима Данета Пепића, вршиће мерење брзине и за теретна и путничка возила. ,,У Бучевској улици до сада није било саобраћајних незгода са трагичним последицама или тежим повредама. Контролишемо прекривање и расипање терета, те санкционишемо несавесне возаче“, казао је Пепић.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

11975322_10207508478694672_256245315_o11994065_10207508478734673_179015392_o 11990352_10207508478774674_1334281845_o 11993270_10207508478854676_1820067291_o

Share