Празнични пријем за представнике медија у Малом Зворнику

Традиционални новогодишњи пријем за представнике редакција медија који су у 2022. години извештавали о раду локалне самоуправе у Малом Зворнику одржан је у сали Општинског већа у четвртак, 5. јануара. 

Окупљене је угостио и поздравио председник општине, Зоран Јевтић, честитајући им у име руководства локалне самоуправе и у своје име Нову годину и божићне празнике.

Јевтић је присутним новинарима, уредницима, сниматељима и њиховим породицама пожелео срећну и успешну 2023. годину, захваливши представницима медија на досадашњој сарадњи, коју је оценио као коректну и пожелео да се такав однос настави.

У оквиру пријема, председник општине Мали Зворник предочио је новинарима најзначајније резултате рада локалне самоуправе у протеклој години и планове које руководство ове општине има у новој години.

Закључивши да у погледу рада увек може више и боље, он је истакао да је у 2022. години урађено много и да се нада да ће општина наставити да ради истим темпом.

Јевтић је рекао да је највише активности и улагања било у области рада Јавног комуналног предузећа „Дрина”, будући да је оно било у веома лошој ситуацији.

Према речима председника општине, сталном подршком и континуираним улагањима од стране локалне самоуправе предузеће је у протеклом периоду значајно опорављено и оспособљено.

Он је рекао да општина сваке године улаже значајна новчана средства у побољшање услова за рад ЈКП „Дрина” и да је захваљујући томе обновљен возни парк предузећа и набављена неопходна механизација и опрема.

Наводећи да су поменута средства купљена делом из сопствених средстава, а делом уз подршку Републике Србије, Јевтић је рекао да је на овај начин у протеклој години набављено шест различитих возила за комунално предузеће.

Као најзначајније набавке он је навео куповину камиона за отпушавање канализације, вредног око 14 милиона динара, за шта је из буџета општине издвојено око шест милиона динара, док је преосталих око осам милиона динара добијено од Министарства за развој недовољно развијених општина, напомињући да је пре тога купљен и један мањи камион за ове намене, као и камион за сакупљање смећа, вредан такође око 14 милиона динара, при чему је седам милиона динара за његову набавку донирала држава, док је преостали износ обезбеђен из буџета општине.

Купљен је и камион за свакодневну употребу приликом рада на терену, вредан око 5,5 милиона динара, а пре неколико дана и камион за чишћење улица, као и амфибија за чишћење површине Зворничког језера.

Као посебно значајне резултате рада у овој области, председник општине Мали Зворник навео је завршетак изградње топлане на дрвну сечку и реконструкције топловода.

Он је навео да је топланом на биомасу општина Мали Зворник решила крупан проблем, имајући у виду ситуацију у погледу енергената у свету и додао да је општина обезбедила гориво за топлану за читаву текућу и највероватније и наредну годину по повољној цени, уступивши ЈКП „Дрина“ општинске парцеле под шумом за експлоатацију дрвне сечке без накнаде.

Јевтић је подсетио да је у Малом Зворнику на овај начин обезбеђено грејање 24 сата дневно и да ова општина спада међу ретке локалне самоуправе у Србији у којима грејање није поскупело.

Наводећи резултате рада у области комуналне делатности, он је рекао да је у протеклој години у Првомајској улици у Доњем Насељу изграђена црпна станица и пуштен у функцију део новог водовода у Доњој Трешници према Читлуку.

Изградњом и пуштањем у рад новог водовода у Доњој Трешници, којим ће бити побољшано водоснабдевање у неколико месних заједница, стичу се услови за укидање ванредне ситуације уведене 2014. године због недостатка воде.

У циљу побољшања водоснабдевања у другој висинској зони у Радаљу општина приводи крају припрему неопходне планске документације.

Предвиђен је и наставак активности за изградњу водовода Цулине – Велика Река, ради обезбеђивања довољних количина воде за кориснике на овом подручју.

У циљу повећања капацитета изворишта „Шипад” у Малом Зворнику и обезбеђивања довољних количина воде, у оквиру постојећих бунара планиране су нове бушотине.

Јевтић је навео и то да је у протеклој години ради спречавања губитака воде на мрежи набављен и уграђен одређен број протокомера о трошку општине.

Истакавши да локална самоуправа у Малом Зворнику чини све што може да унапреди услове за живот у локалној заједници, председник општине рекао је да су припремљени пројекти за уређење свих речних корита на подручју општине, у циљу превенције од поплава, те да ће у наредном периоду радити на проналажењу средстава за финасирање предвиђених радова.

Он је подсетио да је у протеклој години, након завршетка неопходне пројектне документације, уз подршку Републике Србије санирано клизиште у Првомајској улици, које се јављало услед обилних падавина и угрожавало саобраћај.

Као посебно важан резултат, Јевтић је навео обнову моста на реци Борањи у Доњој Трешници, вредну око 45 милиона динара, у оквиру чије изградње је извршена и регулација дела речног корита, сврставши га у капиталне пројекте, будући да је изградњом моста на одговарајући и квалитетан начин решено питање саобраћајне повезаности села са остатком општине, које је раније често остајало одсечено услед обилнијих падавина и рушења моста у поплавама.

Међу успешно реализованим пројектима у општини Мали Зворник у протеклој години је и модернизација система уличне расвете и увођење лед осветљења, као и проширење мреже, односно увођење уличног светла у деловима општине у којима није било осветљења.

Рекавши да сијалица и асфалта никад није довољно, председник општине Мали Зворник најавио је да ће општина убудуће интензивније радити на проширењу уличне расвете и уређењу путева.

Он је рекао да ће од државе затражити помоћ за санацију пута у Доњој Борини и регионалног пута који Мали Зворник преко Радаља и Радаљске бање повезује са општином Крупањ. 

Наводећи резултате рада локалне самоуправе у 2022. години, Јевтић је издвојио и успешно завршену реконструкцију сале Дома културе, обављену уз подршку Министарства културе Републике Србије, које је за ове намене Библиотеци „17. септембар” донирало укупно око 11 милиона динара.

Према његовим речима, значајно је унапређена и област примарне здравствене заштите, набавком ЦТ скенера, вредног око 25 милиона динара и набавком и опремањем санитета за превоз пацијената.

Осврнувши се и на недавну посету министарке здравља, проф. др Данице Грујичић, општини и Дому здравља у Малом Зворнику, Јевтић је навео да је то била најдужа и најдетаљнија посета од стране неког министра овој општини, те да је добио уверавања да ће министарство подржати решавање питања недостатка кадрова у овој установи, обезбеђивање неопходне опреме и увођење одређених дијагностичких процедура, укључујући и стављање у функцију набављеног ЦТ скенера (компјутеризована томографија).

Говорећи о резултатима рада локалне самоуправе у области популационе политике, он је навео да општина од прошле године издваја 100.000 динара на име родитељског додатка за свако новорођено дете, укључујући набавку и поделу пакета за бебе са основним сварима за децу потребним након рођења.

Осим тога, он је навео да је, изградњом новог вртића у Доњем Насељу и стављањем у функцију овог објекта, у Малом Зворнику укинута листа чекања за пријем деце у вртић, односно обезбеђени довољни капацитети за смештај деце у Предшколској установи „Црвенкапа”.

Након изградње и опремања седам дечјих игралишта у неколико месних заједница на подручју општине и укључивањем игралишта у систем видео надзора јавних површина, локална самоуправа намерава да и у осталим насељима у којима постоје услови уреди јавне површине за безбедан боравак и игру деце на отвореном простору.

У оквиру мера за бригу о породици, обезбеђени су бесплатни уџбеници за ученике првог разреда основне школе и бесплатан превоз за све ученике до школе и назад.

Из буџета општине додељена су средства за два млада брачна пара, у износу од по милион динара, за куповину кућа са окућницом и останак на селу .

Председник општине Мали Зворник оценио је да поменуте мере подршке локалне самоуправе породицама, као и мере које у овој области спроводи Република Србија, очигледно имају ефекта, будући да је у овој општини у 2022. години рођено 91 дете, што је за 15 деце више у односу на 2021. годину, у којој је рођено 76 беба.

Субвенције за пољопривреднике додељене су за око 100 власника пољопривредних газдинстава, кроз различите мере подршке за подстицај развоја пољопривреде у општини, укључујући и рурални туризам.

Говорећи о резултатима и плановима у области запошљавања, Јевтић је рекао да је незапосленост у Малом Зворнику драстично смањена различитим мерама подршке локалне самоуправе усмереним на запошљавање, што је подразумевало и стварање одговарајућих услова за инвеститоре који су доласком у Мали Зворник и отварањем производних погона запослили велики број лица са евиденције незапослених.

Он је истакао да је фабрика за производњу ПВЦ столарије из Брасине, која запошљава око 40 радника, најавила проширење производње и да планира ангажовање још око 50 радника.

Осим тога, председник је навео да постоји интересовање фирме из Египта да у Малом Зворнику покрене производњу фурнира и у старту запосли око 35 људи, те да општина планира да инвеститору за потребе рада да у закуп део простора у индустријској зони у Доњем Насељу.

Нова запошљавања Јевтић очекује и у предузећу „Равнаја” у Малом Зворнику, која намерава да покрене производњу филера и ангажује 20 радника.

У фабрици текстила у Доњем Насељу, која има око 120 радника, председник не очекује масовна запошљавања као раније, будући да се ова фирма суочава са тешкоћама у пословању, али верује да ће компанија превазићи проблеме и повремено примати по 10 радника.

На новогодишњем пријему за представнике медије председник општине Мали Зворник говорио је и о резултатима рада локалне самоуправе на плану унапређења туристичке понуде и развоја туризма.

Подсетивши да је у прошлој години од Министарства туризма Републике Србије добијено око 6.200.000 динара за наставак реконструкције Подземног града Карађорђевића, Јевтић је рекао да у овом објекту предстоји уређење капеле и опремање неколико просторија аутентичним намештајем и предметима.

На археолошком локалитету Орловине предвиђен је наставак радова на истраживању и уређењу простора у туристичке сврхе.

Планирано је и формирање музејске збирке за презентацију предмета пронађених на локалитеу, као и осталих пронађених артефаката који сведоче о животу у прошлости на територији малозворничке општине.

Он је информисао новинаре да је општина конкурисала по позиву ЕУ ПРО за добијање 15 милиона динара за уређење локалитета и да је прошла први круг оцене од стране донатора, наводећи да је пројектом који је предложила предвиђено уређење три видиковца на локалитету, изградња прилазних стаза и постављање путоказа.

У плану је и изградња инфо центра у Малом Зворнику за подршку туристима, пружање потребних информација ради лакшег сналажења и продају сувенира.

Говорећи о уређењу плаже у центру Малог Зворника, Јевтић је рекао да је општина наставила активности на овом плану, прибављајући од надлежних неопходне сагласности за реализацију пројекта вредног око 210 милиона динара, којим је детаљно испанирано уређење 400 метара приобаља реке Дрине, за изградњу савременог и безбедног купалишта и терена за остале различите спортско – рекреативне садржаје.

Он је рекао да предстоји и наставак активности за уређење плаже у Сакару, које укључује изградњу базена за децу, уређење купалишта и простора за реализацију спортско – туристиких манифестација.

Подсетивши да је општина Мали Зворник укључена у национални пројекат „Чиста Србија“, у оквиру којег су на територији општине предвиђени радови у вредности од око 23 милиона евра, који кључују изградњу 11 постројења за пречишћавање отпадних вода и око 52 километра канализационе мреже, Јевтић је информисао новинаре да је за ове потребе у току снимање терена и да ће општина уврдити да ли постоји могућност за радове по фазама, како би била што пре започета реализација пројеката у овој области.

На крају свог излагања, констатујући да су резултати и планови о којима је говорио само део онога на чему је општина вредно радила у протеклих годину дана и да има још много активности и резултата које није стигао да помене, те да ће локална самоуправа наставити да развија сваки од сегмената у раду, настојећи да малозворничанима обезбеди боље услове за живот, председседник општине Мали Зворник позвао је новинаре да наставе да прате рад локалне самоуправе и информишу грађане о њеним активностима и у 2023. години.

Фото: Мали Зворник инфо

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Архива: Портал Мали Зворник инфо

Мали Зворник: Празнични пријем за представнике медија

Одржан свечани пријем за представнике медија из Подриња

Share