Ветерани НОБ и ОРА у посети Малом Зворнику

Поход на Подриње: Ратни ветерани Народноослободилачке борбе (НОБ) и градитељи, учесници омладинских радних акција (ОРА), у посети Малом Зворнику

Место преласка Народноослободилачке војске преко реке Дрине у Другом светском рату, приликом борби за ослобођење данашње територије општине Мали Зворник, у селу Будишић протеклог викенда обишли су чланови Удружења Козарчана из Београда и Одбора ветерана ОРА, градитеља Београда, који су посету уприличили у оквиру дводневног путовања, симболично названог „Поход на Подриње”.

Евоцирајући успомене из времена борбе против немачке окупације и непосредно након тога, посетиоци су обишли и хидроелектрану у Малом Зворнику, прву хидроцентралу на Дрини саграђену у послератној Југославији.

За пријем делегације наведених удружења, међу којима је било и неколико ветерана Народноослободилачке борбе, који су живи сведоци догађаја у Подрињу од пре 74 године, побринули су се запослени у Општинској управи Мали Зворник, који су, у сарадњи са библиотеком и локалним удружењима грађана, организовали пригодан дочек и боравак гостију.

Према историјским чињеницама, највећи део подручја садашње општине Мали Зворник ослобођен је 17. септембра 1944. године, а заслужне за то биле су управо јединице Пете козарачке бригаде, из састава 11. крајишке дивизије, тадашње Народноослободилачке војске.

Чувајући успомену на тај догађај Мали Зворник 17. септембар већ дуги низ година обележава и слави као Дан општине.
Крећући се борбеним путевима Пете козарачке бригаде, којим су њени припадници прошли септембра 1944. године, ослобађајући Подриње од немачке окупације, учесници путовања, у петак и суботу, 21. и 22. септембра, обишли су већину спомен обележја из ослободилачких ратова Србије и музеја у Малом Зворнику, Крупњу и Лозници, где су у част жртвама ратова положили цвеће.

Осим наведених места у Малом Зворнику, гости из Београда посетили су музејске и спомен комплексе у Текеришу, Белој Цркви, Столицама, на Мишару, Гучеву, Соко Граду и присуствовали Свечаној седници Скупштине општине Крупањ, поводом Дана општине.

Новинар сарадник: Љиљана Ристановић

Фото: Општинска управа

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share