Зимска школа за пољопривреднике одржана и у Малом Зворнику

У оквиру Зимске школе за пољопривреднике, која је у четвртак, 8. фебруара, одржана у сали Скупштине општине у Малом Зворнику, пољопривредници су могли да сазнају све актуелне новине у области пољопривреде и добију низ корисних савета везаних за пољопривредну производњу. Предавања на више различитих тема у овој области, које традиционално почетком године организује Општинска управа у Малом Зворнику, одржали су сарадници Пољопривредне стручне саветодавне службе (ПССС) „Пољосавет“ доо из Лознице.

Семинар је отворио заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић, који је том приликом саопштио да је општина и ове године определила износ од 15 милиона динара за субвенције у пољопривреди и да ће тим средствима највећим делом бити финансиране набавке уматичених стада, подизање воћних засада, куповина пољопривредне механизације, пластеника и друге опреме у пољопривреди. Он је рекао да ће услови за доделу ове врсте подршке пољопривредницима, као и увек, бити прецизно дефинисани правилником о додели субвенција, те да ће његова израда уследити по објављивању овогодишњих републичких уредби у пољопривреди. Радојчић је позвао пољопривреднике да прате општинске јавне позиве и припреме своја газдинства, како би, могли благовремено да конкуришу и испуне тражене услове за доделу средстава путем субвенција.

У оквиру Зимске школе за пољопривреднике у Малом Зворнику предавања су одржана на десет различитих тема. Према речима Драгана Крстића, асистента саветодавца у ПССС „Пољосавет“ доо Лозница, окупљени пољопривредници најпре су могли чују новине везане за ПДВ и ПИО за пољопривреднике.

Најзначајнија новина везана за ПДВ пољопривредника тиче се права на његов поврат, који држава обезбеђује у износу од 8 %, приликом откупа млека и воћа.

У склопу приче о пензијско инвалидском осигурању пољопривредника, који према Закону о пензијско инвалидском осигурању представљају једну од три категорије обавезно осигураних лица, учесници семинара упознати су са износима које су осигурани пољопривредници у обавези да плаћају на име доприноса ПИО, према старосној категорији у коју спадају, и износима пензија које плаћени допринос у будућности обезбеђује. На пример, један од најчешћих износа доприноса, од 5900 динара, пољопривредницима обезбеђује пензију од око 15000 динара.

На предавању је било речи и о процедури формирања задруга, могућностима које такав облик удруживања пружа, као и о обавезама и правима задругара.

Крстић је испричао да су пољопривредници на предавању информисани да задруга мора имати своје органе, скупштину, управни и надзорни одбор, које чине чланови задруге са финансијским уделом, од минимум 100 динара, да глас сваког задругара вреди једнако, без обзира на њихово финансијско учешће, као и то да задруга мора имати оснивачки акт, такозвана „Задругарска правила“ и Књигу задругара, те да обрасце ових докумената могу добити у Задружном савезу у Београду.

Пољопривредницима је указано и на то да задруге могу остварити право на различите видове субвенција, да постојеће задруге, које немају дуговања, могу добити субвенције и до 100 000 евра, док новоформиране могу добити до 50 000 евра субвенција.

Пољопривредницима су предочене и могућности финансирања и набавке механизације преко донација из Европске уније, преко тзв. ИПАРД програма, уз напомену да су критеријуми за добијање тих средстава врло високи, због чега им је сугерисано да се више фокусирају на субвенције које дају домаћа министарства и локална самоуправа.

За добијање трактора преко ИПАРД програма један од услова је да пољопривредник који конкурише има од два хектара до 50 хектара под житарицама и индустријским биљем, за донације за површине под воћем неопходно је да пољопривредник има од два хектара до 100 хектара, у сточарству услов је да има од 200 до 300 музних крава или минимум 20 товних говеда, у овчарству од 150 до 1000 оваца, у области товљења свиња услов је поседовање 100 и више свиња у тову, док је у живинарству један од услова 5000 товних пилића, такозваних бројлера. Други значајан услов је да пољопривредник има легализоване пратеће стајске објекте, по стандардима Европске уније.

Предавање је обухватало и едукацију пољопривредника о заштити биља, посебно малине, коју пољопривредници у Малом Зворнику узгајају у значајнијој мери. Предочене су им радње које предстоје пре, за време и након бербе малине, уз напомену да прскање ове врсте засада треба да обављају у зимском периоду, за време и након цветања, те да је оно строго забрањено док је малина у роду.

У оквиру ове теме, пољопривредници су упознати с тим да ће посебна пажња у малинарству убудуће бити посвећена хигијени приликом сакупљања и чувања овог воћа.

Приликом предавања о формирању вештачких ливада, пољопривредницима је указано на значај јесење обраде земљишта у односу на пролећну, важност анализе земљишта и правилну примену агротехничких мера.

У оквиру теме везане за осигурање у пољопривреди представљене су могућности које пружа компанија „Дунав осигурање“, при чему је као важан детаљ истакнуто то да, за ралику од неких других осигуравајућих друштава, корисници овог осигурања, да би остварили право на одштету, односно наплатили осигурање, морају пре настанка штете бити осигурани, а након тога осигуравајућој кући поднети захтев за обештећење.

Зимска школа за пољопривреднике у Малом Зворнику и овог пута наишла је на велику заинтересованост пољопривредника, који су салу Скупштине општине приликом јучерашњег предавања испунили до последњег места.

Слично предавање за пољопривреднике у оквиру Зимске школе сарадници ПССС „Пољосавет“ доо из Лознице претходног дана одржали су у Лозници, док су следећег дана важне новости и савете у области пољопривреде могли да чују пољопривредници у Крупњу.

Новинар: Љиљана Ристановић

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

У Малом Зворнику одржана Зимска школа за пољопривреднике

Share