Молитвом и пригодним програмом у Малом Зворнику прослављен Крстовдан, крсна слава цркве у стени

Православни верници и свештенство у Малом Зворнику прославили су у четвртак празник Воздвижења Часног Крста, у народу познатији као Крстовдан, крсну славу цркве Часног крста у стени. У оквиру обележавања храмовне славе, које је уприличено осми пут заредом, више свештеника и монаха помолило се за напредак и здравље парохијана, након чега је испред цркве уследио пригодан културни програм, у извођењу дечје фолклорне секције Библиотеке „17. септембар” и Удружења грађана „Ветерани фолклора Малог Зворника”.

У беседи коју је овим поводом одржао, свештеник малозворнички Милета Товаровић подсетио је вернике на значај великог празника, као и важност праштања и живљења у складу са божјим заповестима.

Он је и овом приликом захвалио свима који су помогли обнову храма, у оквиру које је недавно уређена спољашњост цркве са осликаним фрескама и постављена купола са звоником и крстом на врху богомоље.

Заменик председника општине Мали Зворник Милош Радојчић окупљеним верницима честитао је славу у име општинског руководства, наводећи да је локална управа за обнову храма Часног крста до сада издвојила значајна новчана средства и да ће наставити да улаже у уређење верских објеката на својој територији.

На јучерашњем богослужењу у малозворничкој цркви у стени, верници су били у прилици да се помоле пред чудотворном иконом Мајке Божје Путеводитељице, која је поводом крсне славе храма у Мали Зворник стигла из Одесе у Украјини.

У оквиру обичаја мешења и украшавања крстовданских хлебова, верници су за овај дан испред богомоље принели више од 100 крсних хлебова, на име чега су, према речима свештеника Товаровића, сви заслужили награду.

Ипак, по правилу које важи за ову традицију, главним наградама, поклоничким путовањима у манастире у Румунији, Црној Гори и Србији, награђено је само троје верника, чији хлебови су се по изгледу издвојили од осталих.

Прву награду, пут у град Јаши у Румунији, освојила је Равијола Лазић из Малог  Зворника, другу награду, посету манастиру Острог, Дивна Тодоровић, прошлогодишња победница овог лепог такмичења, а трећу, одлазак у манастир Ђунис код Ваљева, суграђанка Борјана Савић.

За још петоро верника додељена је утешна награда, обилазак фрушкогорских манастира, дар свештеника малозворничког Милете Товаровића.

Црква Часног крста у Малом Зворнику, или Нови Острог, како верници другачије називају богомољу у стени, откривена је пре 14 година, а исклесана је у пећини, највероватније у периоду између 1932. и 1934. године, у време када је у Малом Зворнику грађен тајни подземни град краља Александра И Карађорђевића.

Храм је у облику крста, укопан у земљу, дужине и ширине од по 33 метра и исте толике висине, у знак година живота које је Христ провео на земљи.

Освећење звона, звоника и крста за цркву у стени, у присуству великог броја верника, црквених великодостојника и гостију, обављено је 21. јула, на дан Св. Великомученика Прокопија, крсне славе општине Мали Зворник, а постављање знамења на храм око месец дана касније, тачније на празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину.

Новинар: Љиљана Ристановић

Прилог: Видео запис – БН ТВ

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share