Урбан Арт: Књижевно вече на таласима инспирације

Ризикујући да, као несуђени писац, закорачим на терен који захтева изузетну вештину и познавање прилика у српском издаваштву, али потпуно неоптерећен субјективним ставом и припадношћу неком клану, усудићу се да дочарам импресије које сам понео са несвакидашњег представљања књижевних дела.

Посетио сам књижевно вече издавачке куће ,,Урбан Арт“. У Малом Зворнику уприличено је 16. фебруара, у великој сали Дома културе, уз посредовање нашег писца Ненада Милкића и Библиотеке ,,17. септембар“. Представиле су нам се, својим новим романима, Тамара Кучан и Ранка Танасић Барлов.

Када вас надахну атмосфера и амбијент, преплаве топлином, када једрите таласима инспирације, заокупљени темама, озбиљним аналитичким радом, фасцинирани зрелошћу ових дама, представница савремене књижевности у Србији, дијалогом које су водиле, тимским радом којим се овај двојац може похвалити и чињеницом да је тих сат времена прохујало док смо их помно пратили, убеђен сам да нема посетиоца који са собом није понео најлепше утиске. Није пресудно да ли је велика сала испуњена до последњег места. Зрелији суграђани су поново крстарили временима када су писана реч и књига били верни пратиоци човека, а најмлађи су ,,добили крила“, подстицај да се посвете краткој форми или озбиљнијем књижевном стваралаштву, потисну интернет у други план и коначно буду креативни у свом окружењу.

Тамара Кучан, једна је од најмлађих чланица Удружења књижевника Србије. Писањем се бави од своје седамнаесте године. Дипломирани је комуниколог и власница издавачке куће ,,Урбан Арт“ из Београда. До сада је објавила девет романа, а у Малом Зворнику нам је представила своју девето ауторско дело ,,Индиго“.
,,Индиго“ – нас води у свет најдубље таме и зла, опсесије и бола, слабости људске душе. Кроз јунаке романа, ауторка говори о потресним исповестима жртви сатанистичких секти.
(,,Клупко тајни, бола и страха се одмотава. Добро дошли на аукцију душа. Ваш домаћин је ђаво. Даће вам све што пожелите. Одузеће све што волите. Улаз је бесплатан. Излаза нема.“)

,,Писање пружа слободу да промените ствари, могу да седим у Београду, а отпутујем на било које место у свету и проживим на стотине животе које никада не бих живела. Некада сам била тужна тинејџерка, одбачена од друштва, али кроз моје јунакиње, ја сам успела да пребродим тај период и да се не обазирам више на психичко вршњачко насиље, које је било ужасно. Писање ми је отворило врата новог света. Уместо да спавам и функционишем као нормална свет, ја сам ,,лудачки“ писала, и размишљала какав живот и судбину да удахнем својим јунацима. За мене је писање данас заправо једнака слободи. И даље живимо у једном времену у ком смо стално окружени некаквим нормама, етикетама и правилима“, истиче Тамара приликом представљања читалачкој публици.

Ранка Танасић Барлов, већ познато лице у Малом Зворнику, дипломирана је правница и списатељица. У јулу 2012. представила нам је свој први роман, посветивши га прерано почившем младићу који живи захваљујући страницама овог рукописа. Написала је и објавила три ауторска дела. Велики успех постигла су издања дела „Где да одем да те не волим“ и „Живот на грам“, а у четвртак нам је говорила о трећем роману, са интригантном темом.

,,Када се поново сретнемо“ – отвара једну од највећих табу тема у Србији – крађу беба из породилишта. Роман представља снажну и потресну причу о љубави која руши све препреке трагајући за истином.
(,,Светлана је 1982. године на свет донела близанце – дечака и девојчицу. Из породилишта је изашла само са дечаком. Иако је чула плач две бебе, лекари су рекли да је девојчица рођена мртва. Године које су долазиле посвећене су потрази за несталом ћерком, јер Светлана није поверовала речима лекара. Заједно са пријатељицама откривају деценијама чувану тајну.“)

,,Од оних сам аутора која за сада пише романе на теме о којим се углавном не говори гласно. Оно што је битно да знате да и даље пишем о љубави. Да вас кроз љубавне приче уводим у теме о којима се ћути. Све време док сам писала роман нисам држала у тајности тему. Тема романа је једна од највећих афера после другог светског рата – крађа беба у српским породилиштима, питања која су до данас остала без одговора. Овде није реч о деци која су отета од родитеља да би била уцењена. Овде је реч о деци која нису упознала своје биолошке родитеље, већ расту у неким другим домовима, која неке туђе људе, називају својим родитељима. Реч је о деци, која тек што су рођена постала су предмет трговине најгоре врсте. Потресна прича о љубави која руши све препреке трагајући за истином. Било је много тешко писати на ову тему. Већ на почетку, током истраживачког рада знала сам да ћу дати себе у потпуности у емотивном смислу. Како сам само једна тачка у овом великом универзуму, није ми циљ да намећем своје мишљење, нити сам судија да некоме судим. Немам ни моћ да промени свет. Али могу и желим овим романом да пружим подршку свим породицама које се и даље боре, не одустају од истине о својој ,,несталој” деци“… Сада знам да нисам изабрала случајно баш ову тему и да има наде да ће родитељи доћи до истине о својој несталој деци. Желела сам да о овој теми пишем и оставим траг у књижевности. Као сведочанство једног друштва и времена и опомена да се таква дела више не понављају“, наглашава Ранка Танасић Барлов приликом представљања читаоцима.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Издавачка кућа ,,Урбан Арт“

,,Суграђани су богатији за сусрет са две сјајне ауторке, упознавши се са романима који су својим друштвено одговорним темама узбуркали културну јавност Србије.“
(Писац Ненад Милкић)

,,Провинција, свакако, није комерцијални рај за остварене писце, али је велика оаза и колонија ,,сањара“ који су одани књижевности.“
(Новинар Далибор Крстић)

Извори: Мали Зворник Инфо / Показивач / Дневно / Ненад Милкић / Далибор Крстић / Маја Станковић / Стефана Павловић

Urban Art (1)

Корисни линкови:

Biografija

 

http://rankatanasic.iz.rs/

Share