Унија жена СНС-а Мали Зворник покренула акцију оживљавања домова културе у сеоским насељима

Неретко пишемо о друштвеној, културној и грађанској искључености сеоског становништва. Данас истичемо позитиван пример.

Унија жена СНС у Малом Зворнику промовише локалне моделе и иницијативе који често не коштају пуно, а обогаћују друштвени живот и самопоуздање локалног становништва.

Стратегијом оживљавања друштвеног живота и културне политике села, подстиче се самоорганизовање и осмишљавање друштвеног простора сеоских насеља.

Унија жена Српске напредне странке Мали Зворник организовала је у уторак, 14. новембра, у Дому културе у Радаљу културно забавни програм, у оквиру којег су окупљени мештани могли да уживају уз музику, стихове и фолклорне игре. Концерт и дружење које је уследило по завршетку програма уприличени су у оквиру акције оживљавања сеоских домова културе на подручју општине Мали Зворник, који су некада били центар друштвеног живота у селима.

У програму су учествовали „Ветерани фолклора Малог Зворника“, млади хармоникаш Никола Јездимировић, вокални солисти Зорана Ковачевић и Драган Лазић, чије стихове је, у паузама између музичких сегмената, говорила Драгица Вучетић, председница Удружења жена ,,Незаборав“ из Малог Зворника.

Сала Дома културе у Радаљу била је готово у потпуности испуњена публиком, што показује да је организовање оваквог садржаја подржано од мештана и пожељно.

Дружење у Радаљу прво је од неколико које Унија жена Српске напредне странке, у сарадњи са другим малозворничким удружењима жена, намерава да организује у селима на подручју општине.

Како је истакнуто на почетку програма, домови културе раније су била места на којима се одвијао готово сав друштвени живот села, где су одржаване различите приредбе, концерти, представе и игранке за младе, али је последњих година навика становништва да се тако окупља готово ишчезла.

Да би оживела културни живот у селима, Унија жена Српске напредне странке Мали Зворник одлучила је да, у сарадњи са свима који се у општини баве културним радом, овим местима врати стари сјај, да подстакне људе да се у њима чешће окупљају и друже.

У малозворничким селима има девет таквих објеката, који су, захваљујући улагањима локалне самоуправе у врло добром стању. Међутим, сам простор без садржаја, без људи и њихових идеја, који су ту да им удахну живот, не значи много.

„Зато је оно што је вечерас урађено у Радаљу веома важно, јер зближава људе, учвршћује и гради њихове односе и, што је још битније, даје добар пример новим генерацијама о томе како локална заједница треба да функционише“, поручено је са синоћњег концерта.

Унија жена Српске напредне странке Мали Зворник следећи овакав догађај организоваће у Дому културе у Великој Реци, након чега и у осталим селима.

Биће то прилика да суграђани заједно, на садржајан и занимљив начин, проведу и прекрате дуге зимске вечери.

Фото галерија: Унија жена СНС

Новинар: Љиљана Ристановић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share