Иновацијa Лазара Јовановића: Систем даљинског наводњавања путем SMS

Успеси наших суграђана:

Лазар Јовановић, из Доњег Насеља, наш суграђанин, један је од иноватора, будућих младих стручњака за које ће домаћа и инострана јавност тек чути. Плод његовог стручног рада је систем даљинског наводњавања којим се управља путем СМС поруке на мобилном телефону.

,,Матурант сам гимназије у Средњој школи у Малом Зворнику. Тренутно живим у Новом Саду, апсолвент сам на Факултету техничких наука (ФТН), на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације, смер електричне машине и енергетска електроника. Завршио сам и струковне студије на Факултету техничких наука, смер електроенергетика – обновљиви извори енергије. Стипендиста сам фирме ,,Schneider Electric“ DMS, лоцираној у Новом Саду.“

Лазар Јовановић је на породичном имању у Жарковићима засадио парцелу лешника, каже из хобија, ризикујући, али и свестан могућности добити од периода сазревања засада леске. Од пете године, па надаље, сматра се да је леска ступила у пуну родност. Леска од седме до 15. године може да даје приносе по стаблу од три до пет килограма, а у периоду од 15. до 25. године, од пет до 10 килограма по стаблу.

При решавању увек актуелног проблема наводњавања разматрао је шта су му опције и тако се родила ова идеја о систему даљинског наводњавања.
,,Направио сам тај систем даљинског наводњавања којим се управља путем SMS на мобилном телефону. Даљински се укључују и искључују пумпе и електровентили. Има се увид у стање нивоа воде и влажности земљишта. Овакав систем у Србији не постоји на тржишту. На факултету сам имао предмет који се бави програмирањем микроконтролера. Ту сам и уз помоћ интернета сазнао шта све може да се оствари тим путем. Идеја је моја, ја сам покренуо све и направио, али ми је у реализацији, при програмирању, помогао и другар.“ Зоран Ђукић, програмер, 1991. годиште, Лазаров исписник, завршава мастер на Природно математичком факултету (ПМФ) у Новом Саду.

,,Smart Watering“ системи за даљинско наводњавање су основани као промотивни сајт, а у поступку је и регистрације истоимене фирме.

Аутор популарна емисије „Боља земља“, Урош Давидовић, емисије о пољопривреди којој гледаоци у потпуности верују, препознао је важност ове иновације у воћарству и виноградарству, посетио домаћинство Јовановића и снимио прилог о њему. Мисија овог ауторског пројекта је да вам помогне у праћењу развоја, да се снађете и на време се прилагодите новим тенденцијама:

Новинар: Далибор Крстић

Фотоархива: Лазар Јовановић

Видео прилог: Al Jazeera Balkans

Видео прилог: Емисија „Боља земља“ Урош Давидовић.

Корисни линкови:

,,Smart Watering“ sistemi daljinskog navodnjavanja:  http://www.smartwatering.rs/
,,Schneider Electric“ DMS:  http://www.schneider-electric-dms.com/

Share