У наставку акције промоције безбедности саобраћаја родитељима додељено нових 50 дечјих ауто седишта

Општина Мали Зворник доделила родитељима нових 50 дечјих ауто седишта

Општина Мали Зворник протеклог петка, 28. децембра, доделила је родитељима са подручја општине нових 50 сигурносних ауто седишта за децу. Била је то друга акција локалне управе и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије у прошлој години, организована у циљу постизања веће безбедности најмлађих у саобраћају. И овог пута, пре поделе, одржана је обука родитеља о правилној употреби дечјих ауто седишта.

Обраћајући се окупљенима на овом догађају, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је друга акција набавке и поделе заштитних система за малишане у аутомобилима уприличена због великог интересовања родитеља за овај вид подршке локалне управе.

Он је истакао да је за општину веома важно да створи безбедне услове за све учеснике у саобраћају на својој територији, посебно за најмлађе, и да је из тог разлога обезбеђена нова набавка од 50 ауто седишта за децу.

Подсетивши да је у оквиру претходне акције, реализоване у новембру, набављено и подељено 40 дечјих ауто седишта, од којих је 20 обезбедила општина Мали Зворник, а преосталих двадесет Агенција за безбедност саобраћаја, он је најавио да је у 2019. години предвиђена набавка још 70 или 80 седишта, за шта је буџетом опредељено око 500.000 динара, те да ће општина наставити да прати потребе становништва у овој области и у складу са могућностима ову меру финансирати и убудуће.

Председник општине саопштио је да се за децембарску доделу бесплатних аутоседишта за децу пријавило око 80 родитеља, а да је право на доделу остварило првих 50 према редоследу пријављивања, који су при томе испунили тражене критеријуме, да бар један од родитеља има пребивалиште на територији Малог Зворника и да је дете за које је поднет захтев за добијање седишта рођено после 14. децембра 2013. године.

Јевтић је рекао да општина Мали Зворник мерама које спроводи скромно помаже кућни буџет суграђана, трудећи се да да подстакне рађање деце, очува и задржи становништво на својој територији.

Он је навео да осим за набавку ауто седишта за децу, општина издваја средства за најмлађе и кроз такозвани „Родитељски додатак“, који за прво дете износи 55.000 динара, за друго 65.000 динара, а за треће 75.000 динара.

Међу осталим мерама подршке становништву које обезбеђује локална управа у Малом Зворнику је и бесплатан превоз за основце, средњошколце и најстарије суграђане.

Јевтић очекује да ће квалитету живота и бољој економској ситуацији у општини веома допринети и предстојеће отварање погона за производњу текстила, који, уз подршку Републике Србије и општине Мали Зворник, на пролеће треба да покрене турска компанија „Мyденим текстил“ и запосли најпре 200 радника, а до краја 2020. године још 300 радника, различитог степена образовања, нагласивши да ће та фирма, осим радника са средњом и нижом стручном спремом, имати потребу за пријемом око 20 висококвалификованих радника.

На крају обраћања окупљеним родитељима Јевтић је честитао предстојеће празнике и пожелео свако добро у новој години.

У наставку догађаја, представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије окупљеним родитељима у Малом Зворнику одржали су обуку о правилној употреби аутоседишта, скрећући им пажњу да је она од пресудног значаја за очување живота деце у саобраћају.

По завршетку обуке, седишта је родитељима уручио заменик председника општине Милош Радојчић.

Активности и обуку у општини Мали Зворник Агенција за безбедност саобраћаја спровела је у сарадњи са локалном самоуправом, а у склопу годишњих активности које се односе на повећању нивоа безбедности деце путника у возилима и учесника у саобраћају. Од средстава, од наплаћених новчаних казни за саобраћајне прекршаје, која се врате локалној самоуправи и искључиво се наменски користе за унапређење безбедности саобраћаја, 50 одсто се инвестира у инфраструктуру, обезбеђење зона школа, уређење тротоара, бициклистичких стаза, а преосталих 50 одсто се улаже у кампање, превенцију и едукацију. Локална самоуправа у Малом Зворнику је успешно испунила критеријуме Јавног конкурса које је поставила Агенција за безбедност саобраћаја, а ово је наставак добре праксе. Социјална компонента није била опредељујућа за доделу ауто-седишта. Цена дечјих седишта је од четири до пет хиљада динара, за јефтиније атестиране моделе, а постоје и скупљи, која задовољавају потребе захтевнијих купаца, за естетиком и квалитетнијим материјалима.

У Србији, у саобраћајним незгодама деца највише смртно страдају као путници у возилима (54 одсто), затим као пешаци (34 одсто) и на крају као бициклисти (12 одсто). У Извештају о основним показатељима стања безбедности саобраћаја у периоду од 2013. до 2017. године на територији општине Мали Зворник, број повређене деце је девет, узраста од новорођенчета до 14 година, а, на сву срећу, није било погинуле деце.  Деца путници чине 67 одсто, деца пешаци 33 одсто, од укупног броја настрадале деце.  Деца највише страдају у јануару и фебруару. У посматраном периоду није било погинулих младих лица, узраста од 15 до 30 година, у саобраћајним незгодама (СН) (у Србији чине 21% погинулих лица), док је број повређених младих: 18, што чини 30 одсто укупно повређених лица у општини Мали Зворник (у Србији чине 32 одсто повређених лица). Млади у саобраћајним незгодама најчешће страдају у својству путника (78 одсто). Млади највише страдају у фебруару. Догодило се укупно 129 саобраћајних незгода, од којих је 38 саобраћајних незгода са настрадалим лицима. У саобраћајним незгодама погинуло је једно лице, док је теже и лакше повређено 61 лице. Успостављен је опадајући тренд броја погинулих лица, али не и повређених лица.

Извори: Општинска управа Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Корисни линкови:

Извештај о основним показатељима стања безбедности саобраћаја у периоду од 2013. до 2017. године – Општина Мали Зворник

Aгенција за безбедност саобраћаја

Новинари сарадници: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

Share