Теквондо клуб „Душан Силни”: Полагање за ученичка звања

Тестирање за виши теквондо појас успешно је одржано у Малом Зворнику протеклог викенда, у недељу 30. децембра 2018.

Испитивач је, овом приликом, био ИТФ инструктор Златко Павловић, носилац црног појаса IV DÀN, који предводи Теквондо клуба „Лозница”.

Испит за почетничка и виша ученичка таекwондо звања Ученици Теквондо клуба „Душан Силни” успешно су положили. Полагање је организовао тренер ТКД клуба „Душан Силни” Дејан Лукић (носилац црног појаса II DÀN), уз асистенцију колеге Бојана Јовановића (носилац црног појаса II DÀN). Демонстрирана је и дисциплина – тест снаге или тест ломљења, коју су показали ученици оспособљени за виша звања.

Кандидат     Звање за које је полагао
1. Бојана Станојевић 2. kup
2. Бојана Станојевић 1. kup
3. Бојана Ћирић 2. kup
3. Новица Зељић 2. kup
4. Срђан Зељић 2. kup
5. Лука Зељић 2. kup
6. Сузана Матић 5. kup
7. Марко Хргић 5. kup
8. Сандра Ћирић 5. kup
9. Небојша Зељић 5. kup
10. Ђорђе Николић 5. kup
11. Алекса Николић 6. kup
12. Дијана Максимовић 7. kup
13. Наташа Којић 7. kup
14. Катарина Илић 9. kup
15. Александар Тадић 9. kup
16. Вељко Петковић 9. kup
17. Страхиња Васић 9. kup
18. Лазар Ћирић 9. kup
19. Страхиња Бојић 9. kup
20. Марко Радић 9. kup
21. Вељко Радић 9. kup

Испиту су претходиле вишедневне припреме, кандидати су понављали технике које су биле потребне за полагање, могли да питају ствари које су им нејасне, да стекну нова знања и науче како се те технике практично примењују. Појас је показатељ нивоа знања, односно тренутног познавања теквондо борилачке вештине од стране ученика. За виши појас, ученик полаже пред комисијом и то по тачно утврђеном програму за тај појас. На сваком наредном тестирању, ученик има право да полаже за следећи виши појас.

На регионалним, европским и светским такмичењима, селекција Теквондо клуба (ТКД) „Душан Силни” наступа као „Тим Србија”. Подсећамо, 2018. година је најуспешнија у досадашњој историји клуба. Чланови Теквондо клуба „Душан Силни” из Малог Зворника остварили су почетком децембра 2018. године изузетан пласман на државном првенству у ИТФ Теквондо-у (Интернационална теквондо федерација – International Taekwon-Do Federation) у Лозници и постали прваци Србије у овом спорту. До дугоочекиване победе и титуле „Душановци” су стигли захваљујући упорности и вишегодишњем вредном раду, уз учешће осамнаест такмичара, два тренера и једног судије. Бројне медаље на такмичењу освојили су у дисциплинама „Форме” (Tul) и „Борбе” (Sparing). Тренер и председник клуба Дејан Лукић истакао је да је 9. децембра у Лозници напокон остварен још један дугоочекивани успех клуба.

„После пет година успешног рада, постали смо прваци Србије у укупном пласману свих клубова. Наш клуб на државном првенству представљало је 18 такмичара, два тренера и један судија, што није наш пун капацитет. Но, тимским радом, пехар је стигао у Мали Зворник”, рекао је Лукић, истакавши да је овим успехом стављен златни печат на текућу такмичарску сезону.

Он очекује да ће 2019. година за клуб бити још успешнија и захваљује се свима који помажу рад ТК „Душан Силни” из Малог Зворника. Клуб се овом приликом захваљује Спортом савезу Дрина из Малог Зворника, локалној самоуправи и челнику, председнику Зорану Јевтићу, који је препознао њихов рад и признао учинак, од првог организованог турнира у Малом Зворнику. Лукић је изразио захвалност и свим родитељима деце која тренирају у клубу, јер су њихова подршка на свим турнирима.

Прегршт медаља чланови малозворничког Теквондо клуба „Душан Силни” претходно су, у новембру ове године, освојили у Старој Моравици, на 4. такмичењу „Војводина опен”, док је чланица овог клуба Јована Станојевић нешто раније, на Светском ИТФ турниру , одржаном од 19. до 27. августа у Минску, престоници Републике Белорусије, за Србију изборила сјајно треће место и бронзану медаљу. У борби за треће место у Минску млада Малозворничанка савладала је противнице из Русије и Грчке, Софију Прокофјеву и Ану Елени Тсивидоу. На путу ка финалу зауставила ју је такмичарка из Узбекистана, Уманова Меликусто. На такмичењу које је окупило око 1000 учесника, из око 70 земаља света, Станојевићева се надметала у категорији старијих јуниорки (16 – 17 година), у спарингу до 40 килограма. Јована је први мајстор, односно носилац црног појаса I DÀN, међу члановима који су тренирали у Теквондо клубу „Душан Силни” из Малог Зворника.

Теквондо клуб „Душан Силни” потврдио је и своје организационе способности. Међународни теквондо турнир „Мали Зворник опен” (4th Mali Zvornik Open ITF Taekwon-Do Championship) одржан је у суботу, 02. јуна, у сали Средње школе у Малом Зворнику. На такмичењу, које је, уз покровитељство Општине Мали Зворник и подршку, спорту традиционално оданих, спонзора, четврти пут организовао теквондо клуб „Душан Силни”, учествовало је 150 такмичара, из четири државе, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске. Најбољим клубовима и спортистима овог такмичења додељени су пехари и медаље. Уручено је 80 златних, 80 сребрних и 150 бронзаних медаља, а први пут у Малом Зворнику представљена је и атрактивна дисциплина – Тест снаге или тест ломљења, коју су демонстрирали тренери Миљан Ћосић V DÀN – ТДК „Српски Соко” Зворник и Дејан Лукић II DÀN – ТДК „Душан Силни” Мали Зворник.

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Извор: Архива ТДК „Душан Силни” Мали Зворник / Портал Мали Зворник инфо
Фото: Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник
Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share