Представљен сајт пројекта Промоција туризма – Мали Зворник на интернету

Удружење Центар за активизам, толеранцију и одрживи развој „Ад Дринум”, у оквиру пројекта под називом „Промоција туризма – Мали Зворник на интернету”, организовало је, у петак 30. новембра, презентацију сајта www.malizvornikturizam.com, у малој сали Општине Мали Зворник. Конференцији су, уз тим који је реализовао пројекат, присуствовали суграђани и новинари, као медијска подршка.

Зорана Петковић, координатор на пројекту, истакла је тежњу да се успостави сарадња са свим удружењима која промовишу туризам, здраве стилове живота, спорт и рекреацију. Овај сајт и пратећа страница на друштвеној мрежи Фејсбук, плод су тимског рада, сарадње два новинара уредника и веб дизајнера који је администратор сајта.

„Сајт је за сада бесплатан, уз подршку и сарадњу општине Мали Зворник и биће на услузи свима. Настојимо да пружимо ауторске садржаје, а поред наших прилога и фотографија преносимо и информације које је објавио донатор на званичном сајту општине Мали Зворник, поштујући препоруке Савета Европе о заштити законитих интереса носилаца ауторских права. Фото галерија ће адекватно представити наш сајт, а биће доступна посебна упутства за регистрацију документације са свим неопходним упитницима.”

Марко Перић, web дизајнер / webmaster, је особа задужена за дизајн, развој, маркетинг и за само одржавање интернет сајта. Према његовим речима, WordPress, првобитно развијен за Linux платформу коју користе, је адекватан за управљање садржајем. Обезбеђени су: оптималан саобраћај, смештајни капацитети, фото галерија, пет домена. „Све рубрике које будемо радили, представљање лица, догађаја, манифестација, можемо постављати у оптималним условима у годинама које следе. Лого представља наш Мали Зворник симболизујући Сунце, реку Дрину и Шарену букву, а заступљена је и „шареница” која је пронађена у пећини.

Нудимо рубрике „Занимљивости”, „Издвајамо” намењене анимирању посетилаца странице, „Смештајни капацитети” који ће највише занимати туристе који планирају посету општини Мали Зворник, преноћиште, пансионе, обедовање… У опцији су ћирилица и текст на енглеском језику, а планиран је и простор за рекламу, џинглове, видео снимке, представљање клијената. Представили смо историјат Малог Зворника, географски положај и садашњост. Неке рубрике су већ попуњене и доступне посетиоцима, а остављен је простор за даље унапређење сајта. У туристичкој понуди заступљене су манифестације које се традиционално одржавају у току године, активности Планинарско-бициклистичко спортског удружења „Шарена буква” Радаљ, Мали Зворник, посебна рубрика о видиковцима, а омогућићемо представљање верских објеката – цркве и џамија, бањских капацитета и објеката етно туризма попут брвнара, викендица и етно села. У рубрици „Смештај” тренутно су заступљени хотел, одмаралиште, преноћиште, некадашњи мотел и регистрована сеоско-туристичка домаћинства.

Данас је у свету око 50 одсто сајтова израђено на овај начин и постоји велика заједница људи која креира и користи алате за WordPress. Неки од најпознатијих брендова користили су WordPress у изради својих web-страница: Mercedes-Benz, The Rolling Stones, Sony Music, MTV News…

Предраг Спасојевић, један од уредника, сматра де ће значај овог сајта тек бити уочен у блиској будућности. По протоку времена, биће могуће упоредити локалитете и објекте, напредак или стагнацију, а једна серија текстова ће тек бити постављена на сајт, не као критички, већ сугестивни, као промишљање и предлагање унапређења. „Сви су гости добродошли. Али, ми луксузни смештај и садржаје немамо. Наши најбољи гости су планинари, бициклиисти, сакупљачи лековитог биља и гљивари, спортски риболовци и ловци. Они су у стању да обедују испод дрвета, да преноће у шаторима или у учионици, у врећама за спавање. Све што траже је чиста и обновљена природа, којом обилујемо. Имамо искуство у образовном туризму, организовању научно-истраживачког кампа и планинарских похода. По завршетку пројекта адаптације и уређења најважнијих просторија „Подземног града Карађорђевића” у Малом Зворнику, није довољно само проћи кроз те стене. Када први туристи озбиљније могу да уђу и виде овај објекат, требали би да се упознају се са историјским чињеницама и детаљима, садржајима које ћемо и ми предложити на овом сајту.”

(Према плану локалне самоуправе, који је финансијски подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, адаптираће се, пре свега, ентеријер за пет просторија, биће опремљене аутентичним намештајем и реквизитима из периода између два светска рата. Предвиђен је и простор за савремену сувенирницу и опремање просторије за хитне седнице Владе Краљевине Југославије.)

Спасојевић је још једном предложио повезивање свих сродних удружења чији је циљ унапређење туризма.
„Туризам подразумева и смештај, природне лепоте, планинарење, бициклисте, научни камп, сакупљање лековитог биља, еколошке пројекте… Планинари и извиђачи могу учествовати у заједничким пројектима, немамо ми толико ни деце, ни људи који су активни. Школе се могу укључити путем наградних конкурса, литерарних радова, игроказа – у драмској секцији библиотеке, у пропагирање туризма”, казао је Спасојевић.

Ненад Николић, програмер са вишегодишњим искуством, изнео је организаторима ове промоције своје препоруке за унапређење новог сајта, како би остварили већу посећеност и комерцијализацију.


Пројекат „Промоција туризма – Мали Зворник на интернету” одобрен је одлуком о расподели средстава по расписаном јавном конкурсу за финансирање програма и пројеката удружења од јавног интереса из буџета општине Мали Зворник за 2018. годину. Центар „Ад Дринум” реализовао је у протекле две године пројекте „Домаћини уз Зворничко језеро регистрација смештајних капацитета за сеоски туризам” и „Жене на селу – актерке развоја туризма”.

Фото: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share