У Малом Зворнику изабрано општинско руководство

Конституисањем Скупштине општине Мали Зворник, верификацијом одборничких мандата и избором општинског руководства у Малом Зворнику, изборни процес окончан је у складу са законом.

У локалном парламенту, који сада броји 23 одборника, власт је формирала листа „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане”, са 12 освојених мандата. Након конститутивне седнице у опозицији је 11 одборника: Социјалистичке партије Србије, са седам освојених мандата, Српске коалиције НАДА – Национално демократске алтернативе, са два освојена мандата, Групе грађана „Снага народа” – др Милан Лукић, са једним мандатом и Српске странке Заветници, са једним мандатом.

Усвајањем предлога Одлуке о измени Статута општине Мали Зворник, на IX редовној седници, одржаној у петак, 25. јуна 2021. године, број одборника у Скупштини општине смањен је са 2️⃣9️⃣ на 2️⃣3️⃣, а ова одредба Статута, након одржаних локалних избора, примењена је у петак, 25. јануара, приликом конституисања новог сазива локалног парламента.

Поверење владајуће већине у локалном парламенту указано је кандидатима за председника општине, заменика председника општине и Општинског већа општине Мали Зворник.

Председник општине Мали Зворник је Зоран Јевтић, дипломирани инжењер рударства, носилац листе „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане”.

Функцију председника општине Мали Зворник обављао је, у континуитету, од 27. новембра 2014. године.

Заменик председника Скупштине општине био је од 28. маја 2012. године до 04. октобра 2012. године, када је изабран за заменика председника општине, у периоду до 27. новембра 2013. године.

Изразивши своје задовољство исходом гласања, Јевтић се захвалио одборницима листе „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане” и бирачима који су пружили неподељену подршку наставку политике Српске напредне странке у Малом Зворнику, а одборницима опозиције пожелео је конструктивнији наступ, лишен острашћености, те сарадњу која би потпомогла даљи развој општине Мали Зворник.

Заменик председника општине Мали Зворник Милисав Деспотовић током школовања стекао је звање стручног радника у служби јавног информисања. Приватни је предузетник од 1997. године и оснивач радње СЗР „Деспот”, која се бави ископом и свим другим радњама у грађевинарству.

У претходном сазиву локалног парламента, Деспотовић је обављао дужност заменика председника општине Мали Зворник, од 21. децембра 2021. године, након петогодишњег мандата дипломираног правника Милоша Радојчића.

Први изабрани чланови Општинског већа су Никола Вићановић из Будишића, Јелена Самарџић из Велике Реке и Светлана Тадић из Доње Трешњице.

Већином од 1️⃣2️⃣ гласова, новоизабрани председник Скупштине општине Мали Зворник је Драган Савић, приватни предузетник, одборник листе „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане”.

Кандидат опозиције за председника Скупштине општине Мали Зворник био је др Милан Лукић, стоматолог, одборник и лидер Групе грађана „Снага народа”. Лукићу је поверење указало 1️⃣1️⃣ одборника.

Реагујући на предлог кандидата за председника општине Мали Зворник, који је изнео новоизабрани председник Скупштине општине Мали Зворник Драган Савић, одборници опозиције Богдан Дукић и др Далибор Липовац изложили су критички став о кадровским решењима и уверење странака које заступају да локална средина завређује нове људе на челним позицијама.

Постављањем Слађане Марковић, дипломираног правника са вишегодишњим искуством, за секретара Скупштине општине Мали Зворник, извршено је конституисање свих органа локалног парламента.

Дужност секретара Скупштине општине Мали Зворник обављала је од 20. маја 2016. године. У периоду од 2008. до 2012. године, Слађана Марковић била је на функцији секретара Изборне комисије општине Мали Зворник, а од 2012. године на функцији заменика секретара Изборне комисије општине Мали Зворник.

Будући да му је поверење указало 1️⃣0️⃣ од 2️⃣3️⃣ одборника локалног парламента, једини кандидат за заменика председника Скупштине општине Мали Зворник – Игор Бајуновић, мастер просторног планирања, одборник и носилац листе „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници”, није изабран на наведену функцију.

Бајуновић је кандидован за ову функцију на предлог групе одборника опозиције у Скупштини општине Мали Зворник.

Након избора председника општине, Зорана Јевтића, и заменика председника општине Мали Зворник, Милисава Деспотовића, усвојена је нова Одлука о потврђивању мандата одборника, те је владајућа већина указала поверење Мевлудину Карићу, механичару-возачу, из Доњег Насеља и Јели Врачевић, пензионерки, из Цулина, који су представници листе „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане”.

На основу Одлуке о поверавању послова председнику Привременог органа општине Мали Зворник, Зоран Јевтић сазвао је конститутивну седницу Скупштине општине.

Након изјашњавања присутних одборника о измени дневног реда разматрано је шеснаест тачака, међу којима су извештај Oпштинске изборне комисије о спроведеним изборима за одборнике у локалном парламенту, доношење две одлуке о потврђивању мандата одборника, избор Верификационог одбора, полагање заклетве изабраних одборника, избор председника Скупштине општине, његовог заменика и постављање секретара, као и избор председникa општине, његовог заменикa и Општинског већа.

Констатовани су престанак функције председника, чланова и секретара Привременог органа општине Мали Зворник, а локални парламент је прихватио и усвојио предлоге изабравши: Комисију за избор, именовања и друштвена признања; Комисију за статут и прописе; Мандатно-имунитетну комисију и Комисију за примопредају дужности и службених аката.

Одборници Скупштине општине Мали Зворник су:

Изборна листа „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане”:

Драган Савић, предузетник из Велике Реке;

Тања Перић, дипломирани правник из Брасине;

Драгана Несторовић, дипломирани економиста из Радаља;

Александар Андрић, професор физичког васпитања и спорта из Малог Зворника;

Јован Антонић, пензионер из Брасине;

Александар Средојевић, економски техничар из Радаља;

Јелена Ивановић, лабораторијски техничар из Доњег Насеља;

Тања Ћирић, економски техничар из Малог Зворника;

Славица Деспотовић, кројач из Доње Борине;

Владан Тодоровић, техничар железничко-друмског саобраћаја из Велике Реке;

Мевлудин Карић, механичар-возач из Доњег Насеља;

Јела Врачевић, пензионерка из Цулина.

Изборна листа „Ивица Дачић – Премијер Србије”:

Богдан Дукић, дипломирани економиста из Малог Зворника;

Др Гордана Цмиљановић, специјалиста опште медицине из Малог Зворника;

Александар Којић, мастер инжењер грађевинарства из Радаља;

Живко Зељић, инжењер електротехнике из Радаља;

Весна Самарџић, предузетница из Малог Зворника;

Др Марко Стевановић, доктор стоматологије из Малог Зворника;

Александра Глуваков, васпитач деце предшколског узраста из Сакара.

Изборна листа Група грађана „Снага народа” – др Милан Лукић:

Др Милан Лукић, доктор стоматологије из Доње Борине.

Изборна листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници”:

Игор Бајуновић, мастер просторног планирања из Малог Зворника.

Изборна листа „Др Милош Јовановић – НАДА за Мали Зворник” – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић:

Др Далибор Липовац, специјалиста трансфузијске медицине из Малог Зворника;

Љубисав Крсмановић, менаџер у спорту из Доње Борине.

Први изабрани чланови Општинског већа су Никола Вићановић из Будишића, Јелена Самарџић из Велике Реке и Светлана Тадић из Доње Трешњице.

🗳 Након спроведених избора за одборнике Скупштине општине Мали Зворник, 17. децембра 2023. године, на 29 бирачких места у општини, Изборна комисија општине Мали Зворник утврдила је, да је од 16234 уписана гласало 9846 бирача.

Број гласачких листића који се налазе у гласачким кутијама био је 9.845. Број неважећих гласачких листића је 298, а број важећих гласачких листића је 9.547.

На основу броја гласова, 4729 од 9846, изборна листа „Александар Вучић – Мали Зворник не сме да стане” освојила је 12 мандата. Изборна листа „Ивица Дачић – Премијер Србије”, са подршком 2691 од 9846 гласача, добила је седам (7) мандата; Изборна листа „Др Милош Јовановић – НАДА за Мали Зворник” – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић, за коју је гласало 1066 од 9846 изашлих бирача, осваја два (2) мандата; Изборна листа Група грађана „Снага народа” – др Милан Лукић, добила је поверење 560 од 9846 гласача, односно један (1) мандат, а за изборну листу „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници” гласало је 419 од 9846 изашлих бирача, чиме су се стекли услови да ова листа добије један (1) мандат.

Знатно мањи број гласова освојиле су: Група грађана „Дрина” Мали Зворник, 39 ; Група грађана „Сложно за демократски Мали Зворник”, 35; Група грађана „Изворна социјалистичка идеја” Мали Зворник, 18, што је, збирно, било мање од један одсто.

Мандати су распоређени тако што се укупан број гласова који је добила свака изборна листа, која учествује у расподели мандата, подели сваким бројем од један до броја одборника који сада има Скупштина општине Мали Зворник (23). Тако добијени количници разврставају се по величини, тако да изборној листи припада онолико мандата колико има својих количника међу највећим количницима свих изборних листа које учествују у расподели. Број највећих количника је број одборника који има локални парламент (Скупштина општине Мали Зворник).

Извештај и видео-запис са конститутивне седнице Скупштине општине Мали Зворник објавиће регионални електронски медиј.

💻 Извори: Мали Зворник инфо / Изборна комисија општине Мали Зворник

📸 Фото: Мали Зворник инфо

Share