Мали Зворник формира веслачки клуб

Потписани папири за оснивање веслачког клуба у Малом Зворнику!

Као лепу вест за крај 2018. године, Спортски савез „Дрина” Мали Зворник 31. децембра објавио је на свом фејсбук профилу, уз фотографије са састанка у кабинету председника општине, да су потписани папири за оснивање веслачког клуба у Малом Зворнику.

Наведено је да ће председник и заступник клуба бити наш прослављени репрезентативац Милош Васић, који је освајач бројних медаља на европским и светским такмичењима.

У објави је истакнуто да ће средства за куповину опреме обезбедити општина Мали Зворник и Веслачки клуб „Партизан” из Београда, који ће се побринути и за обуку тренера, будућих веслача и организацију рада клуба.

Уз поруку „Спорт за све”, Спортски савез „Дрина” овим путем захвалио је репрезентативцу Милошу Васићу на подршци и идеји за оснивање веслачког клуба, а председнику општине Зорану Јевтићу на одобреним средствима и разумевању које има за развој спорта.

Историјат:

Мали Зворник је током осамдесетих година прошлог века имао традицију развоја кајакашког спорта, кануа и једриличарства. Постојање Кајакашког клуба Јединство, под покровитељством Друштвеног предузећа „Равнаја” и Хидроелектране „Зворник”, подстакло је тадашњи државни кајакашки савез да организује најмање два првенства Југославије на мирним водама. Председник клуба био је Раде Јовичић. У том периоду посетио нас је Матија Љубек, прво име репрезентативног тима кануиста, освајач три златне олимпијске медаље и једне бронзане медаље. Набављени су и такмичарски кајаци, али нисмо имали појединце, попут Милоша Васића, који би се истакли и постигли запаженије резултате.

Три деценије касније, пружена нам је прилика да оснујемо веслачки клуб и млађе генерације подстакнемо да се остваре у овој спортској дисциплини. Веслање је један од низа спортова на води; међутим лаици га често поистовећују са кајаком и кануом. Разлика је и у покрету и у грађи чамаца, а основна предност веслања је што не фаворизује ни једну групу мишића већ их све складно развија, за разлику од кајака и кануа који наглашавају активност горњим екстремитетима. Стандардна (олимпијска) дужина стазе у веслачком спорту је 2000 m, а у тркама кајака и кануа Олимпијске дисциплине су 500 m и 1000 m.

Извори:  Спортски савез „Дрина” / Општинска управа Мали Зворник / Мали Зворник инфо

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share