У фабрици текстила „Мydenim“ у Малом Зворнику идуће седмице почињу разговори за посао са заинтересованим радницима

Поводом предстојећег отварања фабрике за производњу текстила у Малом Зворнику „Мydenim“ доо, коју, уз подршку Републике Србије и локалне самоуправе, покреће инвеститор из Турске, представници компаније и општинског руководства одржали су јуче конференцију за новинаре, на којој је саопштено да би погон ове фабрике могао да почне са радом за око месец дана и да ће у њему до краја 2020. године посао добити укупно 300 радника, док ће преосталих 200 бити запослено у следећој фази, након проширења производних капацитета. Најављено је и да ће разговори за посао са потенцијалним радницима почети следеће седмице, у уторак или среду, а одвијаће се у просторијама фабрике.

На почетку конференције председник општине Зоран Јевтић детаљно је објаснио план запошљавања у фабрици, наводећи да је у наредних годину дана предвиђено запослење 200 радника, од чега ће 180 бити ангажовано у производњи, док ће преосталих 20 чинити менаџмент предузећа.

Према његовим речима, преосталих 100 радника посао ће добити у другој половини следеће године, тачније до краја 2020. године. Запошљавање 300 радника планирано је у четири циклуса, на свака три месеца по 70 радника, с тим што ће најпре бити изабран менаџмент фирме. Заснивању радног односа петходиће обука радника за рад у производњи, коју ће послодавац, према потребама радника, реализовати у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ).

Јевтић је у наставку обраћања пред новинарима захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу који је, како је истакао, у највећој мери заслужан за покретање фабрике у Малом Зворнику, подсетивши да је председник државе, приликом недавне посете овој општини, у оквиру које је, пре око два месеца, отворио реновирани културно – историјски комплекс „Подземни град Карађорђевића“, по доласку у Мали Зворник одмах питао докле је стигао рад на отварању фабрике, што, како је навео, такође јасно говори о његовој подршци и посвећености овом питању.

Он је на подршци захвалио и свим члановима Владе Србије, а посебно министру трговине и туризма Расиму Љајићу, истакавши да је он иницирао сарадњу са инвеститором из Турске и посредовао у преговорима и свим активностима које су уследиле.

Такође је захвалио инвеститору на изузетној озбиљности и одговорности коју је показао у досадашњој сарадњи.

У име општинског руководства, конференцији су, осим председника општине, присуствовали заменик председника општине Милош Радојчић и председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић.

Са њима је овом приликом била и директорка сектора предузетништва у Привредној комори Србије Бранислава Симанић, иначе координаторка за сарадњу између општине Мали Зворник и инвеститора из Турске.

Она је захвалила инвеститору што је одлучио да свој капитал уложи у општини Мали Зворник и подигне привредну активност региона, напомињући да је ова општина у групи међу 19 девастираних, те да је та чињеница повод за довођење овог и нових инвестититора у будућности, у циљу отварања радних места и побољшања животног стандарда становништва. Симанић је инвеститорима поручила да су добродошли у Србију и да се нада да ће у наредном периоду отворити још неку фабрику. Истичући да је задатак свих у Србији, на челу са председником Вучићем, да раде на довођењу што већег броја страних инвеститора, она је навела да је Србија прва у региону по довођењу страних инвеститора, а тренутно и у свету, спрам броја становника и територије коју заузима, те да је то резултат којим се  поноси  и  који подстиче на даљи рад и залагање.

Представници фирме „Мydenim“ доо Мали Зворник, заступник предузећа Берат Ишашир и његов сарадник Стеван Вишњић, на конференцији за новинаре изразили су захвалност општини Мали Зворник и целокупном локалном руководству на гостопримству, залагању и сарадњи, као и министру Љајићу и координаторки Симанић, за покретање и  досадашњу успешну сарадњу на покретању погона.

Ишашир је додао да очекује да комплетна процедура која прати отварање погона, укључујући и склапање неопходних уговора, буде завршена до краја септембра. Говорећи о предстојећем запошљавању, он је навео да ће комплетна процедура ангажовања радника бити спроведена преко Националне службе за запошљавање, јер жели да ангажује раднике који немају запослење, а не да угрожава друге послодавце и преузима њихове раднике.

Ишашир је навео и то да потенцијални радници треба да буду на евиденцији НСЗ најмање 6 месеци и један дан, ради пореских олакшица које фирма намерава да користи приликом запошљавања.

Представник фирме Стеван Вишњић истакао је да је компанија „Mydenim tekstil“ из Истамбула, која је оснивач погона у Малом Зворнику, лидер у текстилној индустрији у Турској и да запошљава око 3000 радника, те да кроз свој рад опслужује бројне познате светске модне брендове.

Представници Националне службе за запошљавање из Лознице и Малог Зворника, који су такође присуствовали конференцији, истакли су да ће пружити пуну подршку  у процесу организовања обуке и запошљавања радника.

Након конференције уследио је заједнички обилазак фабрике, где су новинари на лицу места могли да се увере у оно што је протеклих месеци урађено на реконструкцији и изградњи објеката у индустријској зони у Доњем Насељу, у којима ће радити фирма „Мydenim“ доо, те уређењу плаца око погона.

Простор који ће фабрика користити за рад заузима површину од око 3 хектара, са око 6000 м2 уређеног пословног простора и 2000 м2 пословног простора, који инвеститор намерава да уреди у следећој фази рада, у оквиру проширења производних капацитета.

Поменути простор општина Мали Зворник инвеститору је дала у закуп, на 25 година, без накнаде, чиме га је стимулисала да на њеној територији покрене производњу која ће омогућити отварање 500 радних места.

У оквиру реконструкције и уређења пословног простора за потребе инвеститора, изграђена је производна хала и адаптиран простор за шивење, пеглање, паковање и презентацију производа, канцеларије за рад менаџмента, мокри чворови, магацински простор и саграђена котларница, која ће обезбеђивати грејање свих објеката у кругу фабрике.

За потребе прања производа предвиђен је посебан систем, са савременим пречистачем отпадних вода, по стандардима Европске уније.

Реч је о пројекту који је инвеститор симболично назвао Green Denim, а који ће обезбедити услове да се вода коришћена у производњи не излива у природу, већ да у процесу рада кружи, што ће бити изводљиво захваљујући технологији, која, уз одређени третман, коришћеној води враћа првобитне карактеристике и квалитет, до нивоа да може да се користи за пиће.

У даље уређење и опремање фабрике инвеститор намерава да уложи око 3 милиона евра, од чега је за изградњу система за прање производа са пречистачем предвиђено 2 милиона евра.

Када је реч о производњи, очекивања инвеститора, у погледу количине, су 3000 комада производа месечно, а проширење производње биће планирано у складу са развојем предузећа и условима тржишта. Производи ће бити рађени по наруџбини за купце, међу којима су познати светски познати брендови, као што су Зара и Бершка.

Новинар: Љиљана Ристановић

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share