Програм превентивне мобилне мамографије у Малом Зворнику

Обавештавају се грађани општине Мали Зворник да је од 23. марта 2016. године испред Дома здравља у Малом Зворнику постављен мобилни мамограф. Радно време мамографа је од 10 до 18, са паузом од 13 до 15 сати. Контакт телефон за информације и заказивање мамографског прегледа је 471- 480. На преглед се не може доћи без заказивања, истакао је директор Дома здравља др Драган Бојић у изјави за Мали Зворник Инфо, изразивши задовољство почетком рада покретног дигиталног мамографа.

У складу са реализацијом програма организованог скрининга рака дојке на територији Републике Србије, скрининг мамографијом и у складу са Планом спровођења Програма, на територији општине Мали Зворник, у периоду од 23. марта до 27. априла 2016. године, испред Дома здравља у Малом Зворнику радиће мобилни мамограф.

Поводом почетка акције превентивних прегледа мобилним мамографом у Малом Зворнику председник општине, Зоран Јевтић угостио је представнике института и установа који су задужени за спровођење програма организованог скрининга рака дојке на територији Републике Србије.

Он је изразио захвалност што је ова акција укључила и Дом здравља у Малом Зворнику и наду да ће наше суграђанке препознати важност овог прегледа и искористити прилику да преглед заврше у Малом Зворнику, без додатних излагања трошковима. У сврху повећања информисаности становништва и медијског представљања акције сви расположиви ресурси стављају се на располагање Дому здравља Мали Зворник.
Реализација прегледа мобилним мамографом у Малом Зворнику резултат је сарадње Министарства здравља, Канцеларије за скрининг рака, Института за медицину рада „др Драгомир Карајовић“, Института за онкологију и радиологију Србије, Завода за јавно здравље Шабац, Дома здравља Мали Зворник и Општине Мали Зворник. Мобилни мамограф је власништво Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“, који је задужен за реализацију и организацију рада у самом мобилном мамографу.

Циљна популација за обухват скрининг мамографијом су жене старости од 50 до 69. година. Овом приликом позивају се све жене из ове циљне групе да се јаве, искористе ову дијагностичку методу и изврше превентивни преглед. Жене млађег узраста, од 40 до 49 године, ће такође моћи извршити преглед али само уз упут специјалиста гинекологије.
Мобилни мамограф ће у складу са Планом спровођења Националног програма за рано откривање рака дојке, радити на територији општина мачванског и колубарског округа, у којима здравствене установе не поседују мамографе за обављање ових превентивних прегледа.


Преглед је бесплатан и није потребно да пацијент има оверену здравствену књижицу. Сам преглед траје око 20 минута, а резултати стижу поштом на кућну адресу за око шест недеља. Ови прегледи су изузетно значајни, нарочито за циљну групу жена од 50 до 69 година, јер се мамографским прегледом могу уочити промене које доводе до рака дојке у раној фази, када је проценат успешног излечења преко 90% и то од једне до три године пре него што се било шта може напипати гинеколошким прегледом.

Мобилни мамограф, кренуо је од средине јануара на обилазак западног дела Србије са циљем да до краја децембра 2016. обиђе сва места чије здравствене установе немају могућност раног скрининга рака дојке, и омогући превентиван преглед груди женама, којем се многе од њих, на жалост, до сада никада нису подвгле.
Имајући у виду да је рак дојке на водећем месту када је реч о малигним обољењима жена, али апсурдно и први по смртности с обзиром да је у највећем броју случајева излечив уколико се открије на време, ова покретна орданиција од огромног је значаја за места која немају радиолошке службе.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у просеку сваке године се у Републици Србији региструје око 4100 нових случајева жена свих узраста оболелих од различитих облика малигних тумора дојке, док око 1600 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болешћу.

Свака жена је под ризиком да оболи од рака дојке. Најбољи начин да се рак дојке открије у раној фази је редовни превентивни преглед у зависности од животне доби, односно мамографија (посебно у доби од 50 – 69. година), клинички преглед и остали прегледи по препоруци лекара. Такође је веома значајно да свака жена редовно спроводи самопреглед дојки у циљу раног откривања болести.

Улога локалних самоуправа веома је битна у промоцији превентивних прегледа и организацији скрининга уз већ постојеће институције чија је ово обавеза, кроз обавештавање, али и превоз жена позваних на скрининг из удаљенијих села.

Захваљући мобилним мамографима може се прегледати преко 30.000 жена годишње, и то у руралним крајевима у којима је много теже спровести скрининг него у градовима.

Извори: Дом здравља Мали Зворник / Институт за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић“ / Завод за јавно здравље – Шабац / Фонд Б92

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Корисни линкови:

http://www.dzmalizvornik.org.rs/index.php/130-mobilni-mamograf-u-malom-zvorniku

http://www.malizvornik.rs/dokumenta/2016/flayer%20Kancelarija%20za%20skrininig.pdf

http://www.zjz.org.rs/

http://www.imrs.rs/index.php?id=67

 

 

Share