Конференција за медије у општини поводом наставка радова на истраживању археолошког налазишта Орловине

На конференцији су се представницима медија обратили др Дејан Радичевић професор филозофског факултета, одељење за археологију, руководилац истраживања и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић. Преносећи шта је до сада урађено појаснили су вишеструки значај даљих радова, јер новим радовима се долази до материјалних доказа који бацају ново светло на историју ових простора, посебно у периоду од VI до краја X века, о чему се иначе мало знало.

Присутним представницима медија у сали општинског већа први се обратио председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, представљајући руководиоца истраживања др Дејана Радичевића и најављујући помоћ локалне самоуправе и у наредној години, како би се радови наставили, а давно заборављени град био све више извлачен из заборава у који је пао пре више од 1000 година.

Професор Радичевић је појаснио историју великог утврђеног града који се простирао на 14 хектара, почевши од реке Дрине, па све до врха брда Орловине које се подиже изнад насеља Виле, на којем је била и једна од највећих цркава на овим просторима.

Настанак утврђења 

На овим просторима било је насеља на крају бронзаног доба, као и у касном античком периоду у III и  IV веку, но њихове трагове је могуће наћи уз саму реку Дрину, а озбиљна грађевина, велики утврђен град, који се простире на 14 хектара, подигнут је у VI веку у време цара Јустинијана I. Утврђивањем овог подручја, ојачала се граница између две римске провинције, Паноније на северу и Далмације на југу. Налажење дела амфора потврђује да је у то време Дрина била пловна, претпоставља се до ове границе, а којом се одавде рудна богатства горњих крајева, (околина Сребренице и околина Црнче) спуштала низводно до моћног Сирмијума.

Да је тадашњи град – утврђење имао велики значај, говоре и остаци цркве, која је тробродна базилика и једна од највећих на овим просторима у то време. Димензије су јој 30×20 метара, а унутрашње уређење доказује да је чак била епископска. У олтару су нађене фреске рановизантијског стила, које су морале бити конзервиране и поново затрпане. Престанак живота у овом грандиозном утврђењу везује се за почетак VII века када Словени насељавају ове просторе.

Други живот тврђаве

Након 200-250 година напуштености, живот у овај град се враћа, заједно са кнезом Чаславом (око 930. до 950. године.), који обнавља утврђење, али не у обиму од 14 хектара, већ мањи део на врху, са градом, капијама и црквом. На овај потез Срби су се одлучили јер су овде могли да бране јужније крајеве од Мађара са севера и Бугара са истока. Крајем IХ и почетком Х века тврђава бива напуштена и више је никад нико није настањивао, за разлику од суседне преко реке Дрине, која је такође настала у VI веку, али је иако много мања тада, наставила да траје и дограђује се кроз векове а поједини делови коришћени су скоро до ХХ века. 

Удружење грађана за заштиту традиције на територији општине Мали Зворник

На овој конференцији професор историје, Слободанка Павић подсетила је на постојање удружења грађана којем је основни циљ чување традиција ових крајева, као и заштита ископина и њихова популаризација. Иначе цела иницијатива да се крене у археолошка истраживања овог локалитета потекла је од њеног прерано преминулог супруга, професора историје, који је много времена посветио овом локалитету и успео да убеди надлежне да се крене у истраживачке радове. Удружење грађана за проучавање прошлости и народне традиције на подручју општине Мали Зворник је изнело идеју да се у простору који је дограђен изнад дома културе нађе места за музејску поставку, где би се све пронађено и представило јавности, јер сада све што се пронађе у надлежности је музеја из Лознице.

Даљи планови радова 

Као и свугде и у овом случају динамика рада зависи од средстава, којих ретко кад има довољно. Др Дејан Радичевић се овом приликом захвалио локалној самоуправи на финансијској и свакој другој подршци, као и  разумевању значаја ових истраживања, нагласивши такође да наставак радова у многоме зависи од расположивих средстава. Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић је рекао да ће се локална самоуправа потрудити да буџетом, који је у припреми, предвиди средства за наставак радова, подсетивши да су издвојена средства ове године већа од оних које је у исту намену издвојила република. Музејска поставка у нашем месту је могућа, остаје само да се види како правно уоквирити оснивање и начин на који се иста треба финансирати. Професор Радичевић је појаснио да за формирање поставке сагласност мора дати Народни музеј из Београда али да је такође битна и категоризација налазишта, коју одређује Завод за заштиту споменика из Ваљева, те кад се она одради онда се може рачунати на већу подршку надлежних министарстава.

Након конференције, сви учесници су обишли локалитет Орловине, где је професор Радичевић појашњавао чињенице до којих се досадашњим истраживањима дошло. Између осталог, новинари су имали прилику да виде где је била велика улазна капија утврђења, куда су били првобитни зидови утврђења из VI века, а куда они од кнеза Часлава, где је била огромна цистерна за воду и темеље огромне цркве за то време.

Остаје нам да се надамо да ће радови бити настављени, јер је све то дуг процес и да ћемо између осталог поред нових сазнања о историји овог краја имати и нешто вредно туристичке понуде, јер призор који се види на овом локалитету је предиван.

Новинар сарадник: Драган Јовић

Корисни линк: 

Локалитет „Орловине”

 

Share