Дводневна обука о стандардима квалитета од значаја за пословање

Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО Лозница, одржала је дводневну обуку у Малом Зворнику од 30. до  31. јануара, на тему „Преглед стандарда квалитета и заштите животне средине од значаја за пословање”.

Представници Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО одржали су и промоцију програма „Интернационализација МСП у 2019. години” кoји је развила Развојна агенција Србије (РАС), за приватне предузетнике.

Основни циљ овог програма је интернационализација примарно малих и средњих привредних друштава, у циљу креирања услова за остваривање извозних послова, кроз презентацију производа и услуга, успостављање пословних контаката са привредним друштвима из иностранства, прикупљање информација о условима присуства на страним тржиштима и праћење актуелности у секторима од посебне важности за домаћу привреду.

Развојна агенција Србије овим програмом суфинансира наступ домаћих привредника на међународним сајмовима у оквиру Националног штанда Србије. Програмом је предвиђено да РАС сноси трошкове: закупа простора на сајмовима, изградње и дизајна штанда као и остале пратеће трошкове који су у вези са изградњом штанда. РАС ће такође финансирати и израду сајамске брошуре за сваки сајам као и промотивне активности које су у вези са промоцијом наступа на међународним сајмовима.

Осим малих и средњих привредних друштава овим програмом су такође обухваћена и велика привредна друштва. Програм ће бити реализован у периоду од децембра 2018. године до фебруара 2020. године.

Присутним предузетницима обратила се директорица Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине Данијела Марковић, а промоцију и обуку спровели су стручни сарадници у РРА ППР Милена Марјановић, Лидија Вићентић и Зоран Ињац.

Истакнуто је да Србија као повољно пословно окружење има обавезу и интерес да путем ових промоција и обуке свим полазницима пружи прилику да се информишу о историјату стандардизације, прегледу стандарда квалитета, фамилијама стандарда, и припреме за примену генеричких стандарда система менаџмента на било који вид организовања, независно од величине, било да је у питању јавно предузеће, државна установа или пословна организација.

Програм обуке обухватио је следеће теме:

-Појам квалитета

-Савремени трендови

– Зашто и како управљати квалитетом

-Примена система менаџмента квалитетом у организацији

Учесници обуке, представници микро, малих и средњих предузећа (ММСП) и предузетника, упознати су са релевантним стандардима за системе менаџмента квалитета и заштите животне средине. Обука је била увод у детаљније консултације и имала је за циљ подизање свести о кључним концептима и приступима различитих система менаџмента квалитета и заштите животне средине и о процесима за увођење и сертификацију.

Регионална агенција реализује обуке на територији града Лознице и у општинама Крупањ, Љубовија, Осечина, Мали Зворник и Богатић као саставни део Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2019. години који се спроводи у сарадњи са Министарством привреде и Развојном агенцијом Србије.

Извори: Акредитована регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине ДОО Лозница / Мали Зворник инфо

Фото: Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share