Мали Зворник део пројекта Реци НЕ навијачком насиљу

Проактивност је израз који се употребљава да означи самоиницијативност и смелост. Бити проактиван значи преузети свесну контролу над својим животом, постављати циљеве и радити на њиховом остварењу. Већина људи размишља реактивно. Наравно, добро је да одреагујете на догађаје и решавате проблеме када се појаве. Али зар није боље да се потенцијални проблеми предвиде и сасеку у самом зачетку?

Професор ликовне културе Гордана Тадић Ђокић и ученица IV разреда гимназије Теодора Јовановић одржале су у сали Општинског већа општине Мали Зворник, 23. и 24. новембра, предавање за средњошколце на тему „Реци НЕ навијачком насиљу“. Обуком је обухваћено око 60 ученика Средње школе Мали Зворник.

Пројекат реализују Центар за омладину ,,Твоја Србија’’, Министарство омладине и спорта, Интернационална полицијска асоцијација (ИПА) – Секција Србија и Канцеларија за младе Мали Зворник. Другог дана предавања, ученици су имали прилику да постављају питања и разговарају са припадником Жандармерије, који им је пренео своје знање и искуства.

Проблем исказивања насиља на спортским манифестацијама, посебно је изражен у претходних четврт века у Републици Србији. Навијачке групе различитих клубова, сукобљавају се како међу собом, тако и са припадницима безбедносних структура са честим телесним повредама, чак и смртним исходом. Сукоби екстремних навијачких група однели су, у последњих неколико година, десет људских живота, чиме је наша земља, по том показатељу, на првом месту у Европи. Превентива, у нерепресивном смислу, ефективније утиче на узрасте који још увек нису или су тек у почетној фази припадници навијачких група, посебно не оних група са доминантим вандалским и хулиганским манирима. Узимајући у обзир могуће узроке и разлоге насилничког понашања на спортским манифестацијама (посебно фудбалским утакмицама), у проактивни приступ наведеном проблему било је неопходно укључити мултисекторски тим сарадника на пројекту.

Имајући на уму све речено, као и на основу молби и захтева који су им упућени током ранијих активности у школама, Центар за омладину ,,Твоја Србија’’ је, у сарадњи с Интернационалном полицијском асоцијацијом, осмислио овај пројекат. Пројекат је подразумевао едукацију мултисекторског тима, из најмање 10 општина у Србији, за држање превентивних едукација средњошколцима. Тим се састоји од наставника (члана школског тима за вршњачко насиље) и вршњачког едукатора, који ће долазити из надлежне канцеларије за младе из истог места.

На самом крају пројекта, организоваће велику завршну конференцију како би представили резултате пројекта и потребе са локала, када су будуће активности у области безбедности младих у питању. Планирано је учешће високих представника заинтересованих страна у овој области, као што су: Министарство омладине и спорта, Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, Дирекција полиције, спортске организације, друштва, савези и друга правна и физичка лица која се баве организовањем спортских приредби, спортска удружења, школе и друге заинтересоване стране.

Извори: Средња школа Мали Зворник / Канцеларија за младе Мали Зворник / Центар за омладину ,,Твоја Србија’’ / Интернационална полицијска асоцијација – Секција Србија (ИПА)

Фото галерија: Канцеларија за младе Мали Зворник / Средња школа Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Корисни линкови:

Реци НЕ навијачком насиљу – умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима

Твоја Србија и ИПА креирали су Приручник за припрему радионица о насиљу на спортским теренима

http://www.ipa-serbia.org/aktivnosti-sekcije/projekat-reci-ne-navijackom-nasilju/

Share