Међународна кајак-кану регата: Повратак осведочених пријатеља

Кајак клуб „Српски веслачи” из Белог Потока – Београд, од 29. априла до 6. маја организује 24. КРД 2023. Међународну, туристичку, спортско рекреативну, кајак, регату Дрином или Меморијал „Витомир Диздаревић – Адмирал Кук”, од локалитета Сетихова (места где се Лим улива у Вишеградско језеро, у општини Рудо), покрај Вишеграда, до Лознице, у дужини већој од 200 километара за шест веслачких дана.

Мај 2023. године

Витомир Диздаревић је кануиста који је рођен у Јањи, покрај Дрине, где је и детињство провео. Читав свој век провео је у Београду и посветио промоцији Дрине, Саве и Дунава и овог дивног спорта.

Њему у част и славу организују регату која ове године окупља више од 90 учесника из: Немачке, Аустрије, Северне Ирске, Мађарске, Хрватске, Румуније, Бугарске, Пољске, Словеније – уз кајакаше из Републике Српске и Србије.

Регата није комерцијална, већ има промотивни карактер. Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним местима, у договору са Туристичким организацијама општина кроз које пролази.

Учесници дневно веслају од 21 до 55 километара, снажном и чистом реком Дрином која својом смарагдно зеленом бојом, у некима етапама, изненађује и фасцинантно делује на учеснике који по први пут долазе.

И ове године мото регате је: „Веслањем за чистију Дрину” јер својим примером бриге у очувању наших река и природе око њих, скрећемо пажњу на немаран однос оних који проблем са отпадом и отпадним водама решавају на неправилан начин, бацајући и испуштајући их директно у реке.

Очекују да им се придруже љубитељи веслања кајака, боравка у природи,  активног одмора и организације за заштиту природе.

У Малом Зворнику су увек радо виђени. Долазе 4. маја из општине Љубовија, након предаха у кампу поред Етно села Врхпоље.

Предводи их Дејан Јовановић, представник и промотер Кајак клуба ,,Српски веслачи”. У нашој општини биће смештени на градском стадиону, игралишту Фудбалског клуба „Јединство”.

Како је најављено, под покровитељством председника општине, господина Зорана Јевтића, биће организована традиционална заједничка вечера.

Туристичка организација општине Мали Зворник за учеснике регате организује посету подземном граду Карађорђевића који је својевремено био склониште намењено династији са целокупном Владом и краљевском свитом.

Индивидуално ће преко старог моста Краља Александра Првог Карађорђевића посетити Зворник, у Републици Српској, и тврђаву Ђурђев град.

У Лозницу, последње етапно место, стижу 5. маја. Биће смештени у кампу поред виле „Нешић”.

Удружење Српских веслача ТИД-а (Tour International Danubien – USVTID) је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које се бави спортским и рекреативним веслањем кајака и кануа, боравком у природи на нашим и иностраним рекама, језерима и морима.

Удружење је настало 2000. године, на ушћу реке Саве у Дунав, на Великом ратном острву, на плажи Лидо, као потреба да се организовано, уз дружење окупе љубитељи природе, спорта, рекреације и веслања.

Чланови удружења су: ученици, студенти, радници, службеници, правници, инжењери, професори, пензионери, привремено запослени и привремено незапослени, оба пола из свих крајева Србије. Имају почасне чланове – пријатеље из других земаља. Старосна граница није одређена.

Годинама је њихове активности подржавала Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи. Програм заснован на развоју територије, који покрива општине укључене у регату, спроводила је SWG RRD као међународна међувладина организација чије чланице су министарства пољопривреде из земаља југоисточне Европе, а финансијер је Европска унија. Региони Дрина – Тара и Дрина – Сава су правац кретања регате и област деловања SWG групације на повезивању општина у Подрињу и Посавини.

Извори: Мали Зворник Инфо / Удружење Српских веслача ТИД / Општинска управа општине Мали Зворник

📷 Архива портала Мали Зворник Инфо

Првомајска веслачка регата у новој посети Малом Зворнику

Share