Сусрети општина Мали Зворник и Зворник: Људи и мостови

Људи и мостови 2015. године

На мосту Краља Александра I Карађорђевића (Старом мосту), данас је уприличен шести сусрет општина Мали Зворник и Зворник. Сусрети се под слоганом „Људи и мостови“ организују традиционално у оквиру манифестације „Зворничко културно љето“, уз посредовање Туристичке организације општине Зворник, учешће фолклорне секције Библиотеке ,,17. септембар“ Мали Зворник, те Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Зворника.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и начелник општине Зворник Зоран Стевановић, симболичним бацањем латица цвећа у реку Дрину, истичу нераскидиве односе суседа успостављене деценијама културном сарадњом, пословним везама, робном, трговинском разменом, настањивањем и браковима. Зворник и Мали Зворник су један град за све који у њима живе и раде. Граница успостављена деведесетих година не раздваја људе који су тако блиски и није препрека да Велики Зворник и Мали Зворник учествују у пројектима од заједничког интереса, а приоритетна је, по мишљењу грађана и представника локалних самоуправа, реконструкција моста Краља Александра I Карађорђевића.

На питање представника медија да ли је договор две владе кључан за обнову Старог моста, Јевтић наглашава да је новац пресудан, а пројекат ,,Подриње“ је најреалнији за остварење тежњи два суседа.
Један од најзначајнијих пројеката где је могуће обезбедити преко потребна средства за обнову Старог моста је ,,Подриње“, чији су део 16 општина из Србије (Шид, Сремска Митровица, Богатић, Лозница, Шабац, Мали Зворник, Љубовија, Ваљево, Бајина Башта, Ужице, Чајетина, Прибој, Косјерић, Осечина, Крупањ и Коцељева) и 15 општина из Републике Српске (Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Братунац, Власеница, Хан Пијесак, Милићи, Сребреница, Вишеград, Рогатица, Рудо, Фоча, Шековићи и Ново Горажде). Пројекат „Подриње“ подразумева јачање и унапређење сарадње између општина у Републици Српској и Републици Србији које се налазе у ширем подручју слива реке Дрине.

,,Приоритет је у овом тренутку изградња моста између Љубовије и Братунца, а наш пројекат је предат бројним домаћим и међународним инвестиционим фондовима, чиме и алтернативно покушавамо осигурати од донатора средства за наш мост“, каже Стевановић. Он је још једном истакао да су суседи властитим средствима финансирали пројектну документацију, још пре четири године, што је био иницијални корак који је представницима државне администрације био сигнал колико је важна и велика потреба за реконструкцијом моста.

Уредник: Далибор Крстић

Фото: Kandinsky Photo

Корисни линкови:

 

http://predstavnistvorsbg.rs/predstavnistvo_rs/index.php/sr/podrinje.html

http://zvornikturizam.org/site/ljudi-i-mostovi-poruka-ljubavi/

http://malizvornik.rs/index.php/603-ljudi-i-mostovi-2015

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/580410/Susret-dva-Zvornika-na-Mostu-kralja-Aleksandra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share