У току научноистраживачки камп Еколошким решењима до здравог водотока

У Малом Зворнику у току научноистраживачки камп „Еколошким решењима до здравог водотока“

Општина Мали Зворник до 19. октобра домаћин је петодневног научноистраживачког кампа, посвећеног промоцији еколошки прихватљивих решења за ревитализацију водних токова. Учесници кампа су студенти географије, примењене екологије и заштите животне средине, који у сарадњи са стручњацима у овим областима, на локацијама Велике Реке раде на развијању примењивих техника за унапређење еколошког стања речног корита.

Одржавање кампа омогућила је Општина Мали Зворник, у оквиру пројекта ,,Зелене технологије ревитализације водотокова”, сa циљем да допринесе очувању и унапређењу водних ресурса у сливу реке Дрине.

Пројекат током октобра и новембра реализује Удружење ,,Еко Дрина”, у сарадњи са Омладинско – еколошким удружењем ,,Наша Љубовија” из Љубовије, а финансира га Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Циљ пројекта јесте промовисање еколошког приступа у ревитализацији акватичког (воденог) екосистема, која подразумева обнављање еколошке равнотеже и успостављање еколошких функција у деградираном водотоку.

Главне активности усмерене су на едукацију о техникама екоремедијације површинских токова и промоцију оваквог приступа, с циљем његовог интегрисања у развојне планове на локалу, везане за решавање проблема на деградираним водотоковима. Појам екоремедијације подразумева коришћење природних процеса у заштити и унапређењу неког екосистема. 

Научноистраживачки камп представља сјајну прилику за студенте примењене екологије и заштите животне средине, да усвоје нова знања у области екохидрологије и управљања водним ресурсима.

Камп је осмишљен тако да ће студенти осим теоријског дела развијати моделе за ревитализацију акватичког екосистема према увиду на терену и доступним подацима који су израђени из претходних пројеката.

Овај петодневни камп је место где ће полазници применити до сада усвојена знања и стећи нова практична знања и вештине, радити у тиму са стручњацима и дати допринос пројекту примене еколошких решења за ревитализацију водних токова и уградњу оваквог приступа у развојне и оперативне планове општина у сливу реке Дрине.

Фото галерија: Удружење ,,Еко Дрина”

Корисни линк:

Подршка Министарства заштите животне средине пројекту „Зелене технологије ревитализације водотока“

Прилог: Промотивни флајер

Новинари сарадници: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

Обновљена и чиста природа – здраво потомство

Пројекат је одобрен и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2017. години.

 

Share