Активирање система за јавно узбуњивање поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба

У знак сећања на страдања и прогон Срба у „Олуји“ 5. август је проглашен Даном жалости на територији Србије и Републике Српске. Министар рада, запошљавања и социјалне политике Александар Вулин позвао је све грађане Србије да сутра, 5. августа у 12 часова стану на један минут и одају почаст свим страдалим Србима.

sektorМинистарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, Одељење за ванредне ситуације Шабац обавештава све грађане да ће се дана 5. августа 2015. године, тачно у 12:00 часова, на целој територији Републике Србије, активирати сирене за јавно узбуњивање, емитовањем звучног сигнала „престанак опасности“ – једнолични тон у трајању од 60 секунди. У исто време са активирањем сирена огласиће се и црквена звона на Православним храмовима.

Министарство културе и информисања позвало је данас медијске куће да се „стриктно придржавају обавеза о обележавању дана жалости, које су јасно дефинисане законским одредбама“.

Медији су дужни да своје програмске шеме детаљно прилагоде дану жалости, укључујући и емисије намењене иностранству, као и да емитују прикладну музику и емисије, уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других садржаја са забавном и народном музиком, наводи се у саопштењу.

Начин обележавања Дана жалости

1) Спуштање заставе на пола копља
Члан 4.
Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време Дана жалости заставу Републике Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

2) Одавање поште минутом ћутања
Члан 5.
Сваки послодавац дужан је да на Дан жалости омогући запосленима да у исто време, минутом ћутања, одају пошту настрадалим људима у несрећи због које је Дан жалости проглашен.

3) Медијско информисање и сећање
Члан 6.
Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења Дана жалости:
– емитују одлуку о проглашењу Дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди;
– обавесте јавност о скуповима сећања које поводом Дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде;
– уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне Дану жалости;
– ускладе детаљну програмску шему у време Дана жалости.
Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на Дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу Дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

4) Обележавање Дана жалости у образовним установама
Члан 7.
У образовним установама Дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се Дану жалости.

5) Обележавање Дана жалости у установама културе
Члан 8.
Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде Дану жалости.

6) Обележавање Дана жалости на спортским манифестацијама
Члан 9.
Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

У случају из става 1. овог члана, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен Дан жалости.

Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен Дан жалости.

7) Забрана извођења или емитовања народне и забавне музике, односно програма забавног карактера
Члан 10.
За време Дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

* Одредбе преузете из Закона о обележавању Дана жалости на територији Републике Србије („Сл. гласник РС“, бр. 101/2005 и 30/2010)

Share