Богојављење: Одржано традиционално такмичење у пливању за Часни крст

Поводом хришћанског празника Богојављења, традиционално пливање за Часни крст одржано је у суботу, 19. јануара, на Зворничком (Дринском) језеру, код Малог Зворника. Надметању су претходиле литургија у Цркви Сабора свих Срба светитеља и литија до језера. Пливање за богојављенски крст организовали су Управа парохије малозворничке и Пливачки клуб „Делфин” из Лознице, под покровитељством општине Мали Зворник. Крст за којим су пливали такмичари дугачак је 65 центиметара, тежак 2,7 килограма и обливен бронзом. Такмичари су до крста морали да препливају 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа.

Такмичар из Шапца Саша Јовановић, тренутно настањен у Словенији, победник је XII витешког надметања у пливању за Часни крст. Он је најуспешнији пливач у старијој категорији, изнад 20 година, у којој се такмичило 28 учесника. Први пут је пливао на Зворничком (Дринском) језеру, спортиста је и такмичар са искуством. Пливао је  три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, али и на Сави.

„Бавим сте кик боксом. Некада сам био професионални ватерполиста, са искуством играња у словеначкој, српској и Јадранској лиги. Био сам првак у пливању више пута, у дисциплинама делфин и прсно, као и краул. У кик боксу сам дуго мада сам релативно скоро почео да се такмичим и задовољан сам оствареним успехом”, истакао је Саша Јовановић, у изјави за портал Мали Зворник инфо.

По завршетку трке, победнику је припала вредна награда – освешћени крст у трајно власништво, дар ливнице „Пантеон”, а свим осталим учесницима додељене су вредне награде спонзора, међу којима је традиционално златара „Сафир” – Лозница, захвалнице, мајице и сувенири, дар малозворничке цркве.

Након краће паузе, због повећаног броја пријава, враћена је некадашња подела на три категорије: професионалци – сениори, аматери – јуниори и жене. У групи учесника млађих од 20 година, од шест такмичара најуспешнији је Марко Бучић (18) из Лешнице. Ово је његова прва победа.

Пријављен је 41 такмичар, али је троје из здравствених разлога ове године паузирало. Међу 38 учесника, најмлађи је Срђан Томић (12 година) из Малог Зворника. Његова сестра Ана (13), зворничанке Јована (18) и Маријана (21) Кркаловић су, уз Марију Петровић (38) из Лознице, традиционално, успешно заступале нежнији пол. Јована је још једном била најуспешнија, али, уз сестру Маријану, и најискуснија од свих учесника. Овде су 11 година редовно пријављене за такмичење.

Занимљив је и фамилијарни наступ Петровића из Лознице. Учесници, браћа Милоје Петровић (36) и Никола Петровић (28), уз сестру Марију су трофејни спортисти. Обојица су прваци света, а Марија вицешампион света у кик боксу. Ана (13), Срђан (12) и њихов отац Миленко Томић (40) представљали су две генерације такмичара.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији.

Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника, који сада ниже успехе у суседном Зворнику. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог такмичења у Малом Зворнику. Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза ,,Дрина“ Мали Зворник, победник је прошлогодишњег витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком (Дринском) језеру.

Такмичењу, које је почело око 14.00 часова, због већег броја пријављених такмичара, претходила је молитва у цркви Сабора свих Срба светитеља и литија, уобичајеном путањом од храма до хидроелектране у Малом Зворнику. У литији и молитви, која је, уз саслужење више свештеника, обављена и на језеру, непосредно пре почетка пливања, учествовали су бројни верници, са обе обале реке Дрине.

Председник општине Зоран Јевтић, који је пливању за Часни крст присуствовао са сарадницима, замеником председника општине Милошем Радојчићем и председником Скупштине општине Мали Зворник Радованом Тадићем, у име руководства општине, поздравио је окупљене вернике и честитао им празник, са жељом да се лепа традиција пливања за крст на Богојављење настави и убудуће. Јевтић је у обраћању представницима медија истакао да ово такмичење, поред верског значаја, употпуњује слику о туристичкој понуди Малог Зворника. „Тренутно, изводе се радови на Подземном граду Карађорђевића и то ће бити атрактивна новина, не само у овом делу Србије. Имамо и археолошки локалитет Орловине, где нешто покушавамо преко министарстава.” Након недавне посете Турској, када је предочио туристичке потенцијале општине Мали Зворник домаћинима, Јевтић је оптимистичнији и у погледу инвестиција у области Зворничког језера, Радаљског језера и Радаљске бање. Свакако да су запошљавање становништва и локална инфраструктура приоритети који ће створити бољи амбијент за грађане судбински опредељене за живот на овом простору Подриња коме је природа наклоњена. Циљ је и да се Мали Зворник значајније заступи на туристичкој мапи Србије као пожељна дестинација.

Руководство општине Мали Зворник настоји да поспеши развој туризма и у запостављеним срединама, попут Радаљске бање или на локалитету „Орловине”, али се ту суочава са бројним тешкоћама, нерешеним имовинско-правним односима у Радаљу или са надлежностима и ингеренцијама Завода за заштиту споменика културе „Ваљево” и ЈП „Србија шуме”. Први приходи и масовнији долазак туриста очекују се након адаптације најатрактивнијег дела подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, где су уложена значајна средства републике и општине.

Програм на језеру завршен је музичким наступом чланова фолклорне секције Библиотеке „17.септембар”, након чега је свечана прослава Богојављења настављена у парохијском дому у Малом Зворнику. Представницима општинског руководства, овом приликом, организатори догађаја уручили у захвалнице на име вишегодишње подршке и доприноса манифестацији.

Протонамесник Милета Товаровић, свештеник малозворничке парохије, са задовољством истиче да се број учесника повећао ове године, али је, уз уважавање чињенице да су градови и општине у окружењу организовали такмичења на пет локација, тешко надмашити рекорд из 2009. године када су 63 такмичара храбро уронила у ледену воду језера. „Сви који су се пријавили да пливају су победници. Мило ми је што имамо доста омладине, и четири девојке”, рекао је Товаровић, честитавши свим посетиоцима данашњи празник традиционалним хришћанским поздравом „Бог се јави!”, пожелевши им добро здравље и срећу, а извештачима да преносе само добре вести.

Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама, слави се као Богојављање. Обележен је велики празник када се људском роду јавио Господ. На данашњи дан, Троједини Бог се јавио у три лица. Отац гласом (речима) „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”, Син као Христос који је крштен и Дух Свети у виду голуба.

Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован. При Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију.

Фото: Далибор Крстић / Борис Катић / Борка Миличић / Миодраг Ћирић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија – Фејсбук страница Мали Зворник инфо

 

Share