У функцији аутоматизовани пружни прелаз „Брасина”

„Инфраструктура железнице Србије” пустила је у рад нови, аутоматизовани путни прелаз, између Брасине и Малог Зворника, на прузи Шабац – Лозница – Брасина.

Нови путни прелаз код Брасине обезбеђен је аутоматизованим полубраницима, светлосном сигнализацијом и знацима вертикалне друмске сигнализације, а налази се на укрштању пруге са магистралним путем.

До сада је овај путни прелаз био обезбеђен само знацима вертикалне друмске сигнализације, а на овом месту протеклих година догодиле су се и веће несреће, последњи пут фебруара 2017. године.

Ово је једанаести путни прелаз који је „Инфраструктура железнице Србије” у последњих годину дана аутоматизовала и поставила бранике или полубранике, као и савремену сигнално-сигурносну опрему. Од тих једанаест аутоматизованих путних прелаза, „Инфраструктура железнице Србије“ из сопствених средстава изградила је осам путних прелаза. У току су активности на аутоматизацији још три путна прелаза у Србији, који ће бити завршени у наредном периоду и које „Инфраструктура железнице Србије” такође финансира из сопствених средстава.

Поређења ради, у периоду од  2010. до 2017. године железница је аутоматизовала укупно дванаест путних прелаза, од којих десет из чешке донације и свега два из сопствених средстава.

Радна група „Инфраструктуре железнице Србије” припрема тендерску документацију за аутоматизацију укупно 60 путних прелаза на српским пругама, како би се у најкраћем року започеле активности након што Сведтска банка одобри 13 милиона долара за ове намене.

И овом приликом апелујемо на све учеснике у саобраћају да се строго придржавају прописа и поштују сигнализацију, како би се очувала безбедност саобраћаја.

Суграђени, који се послеподне редовно враћају са посла из Лознице, око 16 часова, пренели су нам да имају одређене, надамо се привремене, проблеме, те да долазе кући 15 минута касније због предугог временског интервала током којег су рампе спуштене, пре, током и након проласка воза. Неопрезни возачи покушавају и да прођу преко пружног прелаза, између спуштених полубраника, угрожавајући тиме свој живот и безбедност осталих учесника у саобраћају.

Извори: Инфраструктуре железнице Србије / Мали Зворник инфо

Насловна фотографија: Инфраструктуре железнице Србије

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Корисни линк: У рад пуштен нови, аутоматизовани путни прелаз „Брасина“

Share