Војна вежба „Век победника 1918-2018” 10. новембра на Зворничком језеру у Сакару

Приказ војне вежбе „Век победника 1918-2018” у Малом Зворнику Специјална бригада Копнене војске Србије и припадници Речне флотиле извешће у суботу, 10. новембра, у рејону Зворничког језера, у насељу Сакар, са почетком у 13.00 часова. Долазак публике на локацију могућ до 12.30 часова.

Сви који желе да пропрате догађај неопходно је да на место дешавања стигну најкасније до 12.30 часова, ради благовременог смештаја публике, јер након наведеног термина посетиоцима неће бити омогућен прилаз локацији из безбедносних разлога, саопштено је из Општинске управе Мали Зворник, која је пружила неопходну подршку Војсци Србије у организационом делу припрема за извођење војне вежбе на Зворничком језеру.

Припадници Специјалне бригаде и Речне флотиле Копнене војске, најбројнијег и најопремљенијег вида Војске Србије, овом приликом представиће своје капацитете и оспособљеност за решавање најсложенијих диверзантских задатака, уз употребу маневарске муниције, пиротехничких средства, оклопних и других војних возила и опреме.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић позвао је грађане да присуствују догађају и виде каквим све знањима и вештинама владају старешине и војници Војске Србије, која ће тог дана координирано на више локација у земљи извести вежбу „Век победника 1918-2018”, у част стогодишњице од завршетка Првог светског рата и славне победе Србије.

У оквиру обележавања великог и важног јубилеја, од 08. до 11. новембра, око 8.000 припадника Војске Србије, на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова, на 10 локација на територији Србије извешће различите планске, вежбовне и борбене активности.

Провера спремности Специјалне бригаде Копнене војске Србије обављена је у понедељак, 5. новембра, на Зворничком језеру, у селу Сакар код Малог Зворника, у оквиру припрема за војну вежбу. У сусрет једној од највећих, здружених тактичких војних вежби у историји Војске Србије, провера спремности јединице извршена је симулацијом диверзантског напада на елементе борбеног распореда непријатеља, уз употребу маневарске муниције, пиротехничких средства, оклопних и других војних возила и опреме.

Проби вежбе на Зворничком језеру присуствовао је министар одбране Републике Србије Александар Вулин, који је том приликом оценио да је војна вежба „Век победника” сигурно једна од најзахтевнијих вежби које је Војска Србије икада радила, истичући да је чак и за време ЈНА тешко наћи примере тако великих и сложених операција које изводи једна војска.

„Овде смо могли да се уверимо у спремност Специјалне бригаде и да видимо начин на који се решавају најсложеније претње. У овом тренутку вежба се на још девет различитих локација. Све припреме за тај најважнији дан, за 10. новембар, иду по плану. Техника је исправна, људи су спремни, морал је на највишем нивоу. Ова вежба је показатељ да је Војска Србије у стању да на сваком делу своје територије обезбеди поштовање закона, обезбеди мир, стабилност, сачува наш територијални интегритет и не само на нашем простору”, нагласио је министар Вулин, додајући да је овако снажна и организована Војска Србије гарант да ће читав регион бити миран и стабилан и да смо у стању да одговоримо баш на сваку претњу.

Он је истакао да се овом приликом могло видети да су припадници Војске Србије добро оспособљени и спремни за све. „Оно чиме смо посебно задовољни јесте да се све ово ради у миру. А у миру живимо захваљујући политици државног руководства, које на првом месту води рачуна да су мир и стабилност наша највећа вредност”, рекао је Вулин.

Припаднике Специјалне бригаде и Речне флотиле на Зворничком језеру Министар одбране Александар Вулин обишао је у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајора Илије Тодорова.

У име команде Копнене војске, генерал Симовић је захвалио председнику општине Мали Зворник Зорану Јевтићу и свим грађанима на гостопримству. „Специјална бригада је део Копнене војске Србије и та јединица је намењена да штити и брани државу Србију и обезбеди мир свим грађанима Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност”, нагласио је генерал Симовић.

Командант Специјалне бригаде КоВ ВС, бригадни генерал Мирослав Талијан изразио је посебну захвалност државном и војном руководству што је указала част Специјалној бригади да, у оквиру вежбе и обележавања тако важног јубилеја, прикаже на Зворничком језеру оспособљеност за решавање најсложенијих диверзантских задатака. „Овде смо приказали врхунску тактичку оспособљеност, ватрену оспособљеност и ефикасност и ефекте дејстава извиђачко-диверзантских група”, рекао је генерал Талијан.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Војска Србије

Фото: Министарство одбране и Војска Србије / Општинска управа општине Мали Зворник

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Видео запис: РТС Сајт – Званични канал

Share