Богојављење на Зворничком језеру: Пливање за Часни крст у суботу

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког Господина Лаврентија, на Богојављење, 19. јануара 2019. године, у 13 часова, на Зворничком (Дринском) језеру код Хидроелектране „Зворник” у Малом Зворнику одржаће се XII пливање за Богојављенски крст.

Програм:

У 12.30 часова креће литија са барјацима, крстовима и иконама испред малозворничке цркве „Сабора свих Срба светитеља”.

У 13.00 часова је старт пливача на стази дугој 33 метра, у част и спомен на године Христовог живота на Земљи, од рођења, страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

По завршетку трке, победнику припада вредна награда – освешћени крст у трајно власништво, дар ливнице „Пантеон” и друге вредне награде, а свим осталим учесницима биће додељене награде, захвалнице, мајице и сувенири, дар малозворничке цркве.

Пријава учесника је обавезна – лично. Предуслов за учешће је да сви такмичари буду крштени.

Организован је лекарски преглед, пре старта. Учесници попуњавају личне изјаве.

„Позивамо сав верни народ Подриња да заједно учествујемо у овом несвакидашњем молитвеном догађају који се од 2008. године одржава на овим просторима, а да Бог да траје докле је света и века”, порука је протонамесника Милете Товаровића

Све информације о пријави учесника и манифестацији можете добити од свештеника малозворничке парохије Милете Товаровића, путем телефона: 064 99 15 717 (Србија) и +387 66 831 919 (Република Српска).

Организатор Пливања за Богојављенски крст је црквена општина Мали Зворник, а покровитељ је општина Мали Зворник, у сарадњи са Хидроелектраном „Зворник”.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог витешког надметања у Малом Зворнику. Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза „Дрина” Мали Зворник, победник је прошлогодишњег XI витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком (Дринском) језеру.

Друго место освојио је Ведран Илић (30), док је трећи био Дражен Старчевић (31). Обојица су из Бијељине. Од 25 учесника, најмлађи је Срђан Томић (11 година), а сестре Јована (17) и Маријана (20) Кркаловић су, традиционално, успешно заступале нежнији пол.

Срђан и његов отац Миленко Томић представљали су две генерације учесника, а др Душан Пророковић, професор на Факултету за дипломатију и безбедност, некадашњи државни секретар у Министарству за Косово и Метохију, током посете завичају пријавио се за такмичење.

Најмлађем учеснику, Срђану Томићу (11), победник Александар Андрић поклонио је освојени Часни крст.

Фото: Архива 2018.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

 

Share