Рекорд на Зворничком језеру: Двадесетим колом у Малом Зворнику завршена овогодишња Лига бућкароша Србије

У Сакару на Зворничком језеру, у недељу 23. септембра, одржано је двадесето и последње коло овогодишње Лиге бућкароша Србије. По веома лепом времену, доброј води и уз присуство свих екипа учесника Лиге, све је протекло у најбољем реду, а ово такмичење ће остати упамћено по рекордном примерку сома, откако се одржавају Сомовијаде и Бућке на Зворничком језеру.

Нови рекордни улов Чекрџина и Бате на Зворничком језеру

„Пуно ми је срце јер се овде скупило све што вреди у Савезу бућкароша Србије, што је и признање за наш рад овде у Малом Зворнику. Дошле су све екипе из Србије али и Мађарске, јер је ово међународно такмичење бућкароша. Ово је својеврсна увертира за I Светско првенство бућкароша које ће се идуће године од 30. јуна до 10. јула, одржати у Србији на три реке, на којима се одржава Лига бућкароша Србије, а то су Дунав, Тиса и Дрина. Отварање је 30. јуна у Новом Саду, на Петроварадину, где ћемо бити три дана. Затим се 6. јула селимо у Кањижу на Тису, такође три дана и од 7. до 10. јула, биће завршница Светског првенства, са свим пратећим манифестацијама и церемонијом затварања у Малом Зворнику, рекао је Војислав Стаменковић, председник Савеза бућкароша Србије (СБС) и оснивач Удружења спортских риболоваца у лову сома бућком „Дрина” Мали Зворник, у обраћању представницима медија.

Након пет сати бућкања, улов је био релативно добар. Било је пет екипа чији је улов био у такозваној мери, односно чији су сомови били прописане дужине. После мерења улова, на пригодном ручку и дружењу, проглашени су победници.
Прво место са 18.110 грам поена (збир тежина свих уловљених сомова). освојила је комбинована екипа из Палића и Кањиже у саставу Жарко Чекрџин и Бата Иштван, победници бројних бућки у земљи и свету.


Друга је била комбинована екипа из Шапца и Текије – Бранислав Станковић и Петар Јоховић са 7.660 грам поена. Треће место са 4.610 поена освојила је екипа из Мола у саставу Ласло Мужљај и Вилмош Герек. За три првопласиране екипа организатор је обезбедио пехаре, медаље и пригодне робне награде.


Жарко Чекрџин и Бата Иштван уловили су два сома. Онај којег је извукао Жарко Чекрџин био је тежак 16.850 грама, дугачак 126 центиматара и најтежи је откако се одржавају риболовна такмичења „Сомовијада” и „Бућка” у Малом Зворнику.

Организатори такмичења у Сакару су Савез бућкароша Србије (СБС), Општина Мали Зворник и Клуб спортских риболоваца ,,Дринско језеро“ Мали Зворник, који сваке године пружа техничку подршку овом међународном такмичењу. 

Такмичења Лиге ове године одржавана су од краја јула, до краја септембра у Ади, Сарвашу (Szarvas у Мађарској), Сремским Карловцима, Петроварадину, Апатину, Кањижи, Бечеју, Елемиру крај Зрењанина, Крчедину крај Инђије, Тителу, Малом Зворнику (током Сомовијаде), Гроцкој, Новим Бановцима, Земуну, Старом Сланкамену крај Инђије, Текији, Новом Бечеју, Молу крај Аде, Сегедину (Szeged у Мађарској) и Малом Зворнику.


Жарко Чекрџин са Палића до сада је учествовао три пута на такмичењима у Малом Зворнику са променљивим успехом.
„Био сам једном трећи, једном други и ево сада сам освојио прво место. Веома сам задовољан организацијом такмичења, вода је била добра а најлепши утисак је оставља највећа риба коју сам уловио. Прошле године сам у Кањижи уловио једног сома од два и по метра и једног од два метра”, рекао је Чекрџин.
Заједно са Жарком лови Бата Иштван из Кањиже.
„Ми углавном пецамо на Тиси, а овде на Дрини нам је прелепо и представља нам право освежење. Задовољни смо организацијом и дочеком од стране старих пријатеља. Мој сом није био у мери али сам пресрећан што нам је улов колеге Жарка донео прво место и рекорд”, рекао је Бата.
Незванично светско првенство у лову сома древном аласком техником – бућкањем „Златна бућка Ђердапа” у Текији 2013. године завршено је у корист овог риболовачког пара. Шампионска титула припала је Бати Иштвану и Жарку Чекрџину, који су те године избућкали девет сомова укупне тежине 35,7 килограма.
Од овог сусрета бућкароша, њихов сом је рекордни улов на такмичењима спортских риболаваца у Малом Зворнику. На XVIII спортско-риболовном такмичењу „Сомовијада”, у јулу 2015. године, прво место освојио је Небојша Новаковић из Малог Зворника. Трофејни сом био је дуг 122 центиметра, тежине 13 килограма 720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела „Видиковац”.

Највећи и најтежи улов до тог рекорда забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада”, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за рекордни улов тежине 12 килограма.

Рекордер на Дрини је Рифат Рустемовић из Малог Зворника, дугогодишњи риболовац, са незапамћеним уловом, примерком сома тежине тежине 74 килограма, дужине 220 центиметара, што је за сада „дрински рекорд”. Десило се то 20. јула 2008. године. Трофеј који испуњава поносом многобројне поклонике спортског риболова изложен је свакодневно у ресторану Клуб ХЕ „Зворник”. Рустемовић (71) је и крајем септембра 2014. уловио на Дрини сома дугачког 179 центиметара и тешког 40 килограма, најобичнијом сликонском варалицом испод старог моста који повезује Мали Зворник са Зворником.

Фото архива: Бранислав Бацковић – Вања Булић, промотер XI „Сомовијаде”, 2008. године, крај трофејног дринског рекорда.

Фото: Драго Гајић / Миодраг Ћирић

Архива: Мали Зворник инфо

Последње коло Лиге Србије у лову сома бућком одржано у Малом Зворнику

Новинари сарадници: Далибор Крстић / Драго Гајић

 

Share