Тријумф хуманости: Турнир у малом фудбалу за Зденку и Жељка

Активисти неформалних омладинских група и страначке омладине, удружени са професорима, одржали су у Малом Зворнику, на теренима за мале спортове, у суботу 8. септембра, од 15.00 до 18.30 часова, хуманитарни и ревијални једнодневни турнир у малом фудбалу за Зденку и Жељка Видовића

На један дан су се окупили блиски пријатељи, али и осведочени политички противници у прошлости, са једним циљем, да измаме осмех Зденке и Жељка, да у атмосфери сарадње, дружења и позитивне енергије учествују у „немогућој мисији”  и у игри на мале голове постигну велике гол разлике.

У спонтаној организацији омладине Малог Зворника одржан је хуманитарни турнир за породицу наших суграђана, Борке и Луке Видовића. „Свакодневна потреба за квалитетном негом и лечењем не познаје застоје, већ је континуирана, па смо упутили позиве свим фирмама и предузетничким радњама, обратили се локалној јавности са жељом да обезбедимо што више финансијских средстава путем молбе за донације”, истакао је Љубиша Радовић, представник организатора.

Организатори не крију задовољство чињеницом да су учесници, сви ови људи добрих намера одвојили слободан дан, а гости из Шапца и Богатића допутовали да их бодре.

У неким идеалним условима, очекивано је учешће од шест до осам екипа. Позиву на хуманитарни турнир и донаторски скуп, уз забавно вече, који је одржан увече у Дому пензионера, су се ове године одазвала четири тима: РКБ Бања Ковиљача, ТШЦ Каракај – Зворник, СРС Мали Зворник и СПС Мали Зворник.

Према замисли организатора, утакмице су одигране на малом терену и на мале голове. Екипе броје по четири члана, са голманом, а од броја учесника зависило је да ли ће се играти два полувремена од 10 минута или од 15 минута.

Прво место освојила је екипа најискуснијих, професора у Јавној установи Технички школски центар Зворник – Каракај. Другопласирани су домаћини, СПС Мали Зворник, најорганизованији тим, са мањком спортске среће, добром логистиком и оптималним бројем подједнако квалитетних резервних играча, а трећу позицију су заузели полетни представници СРС Мали Зворник, разигравши се у утакмици која је одлучивала о бронзи, надмашивши за нијансу одличну и младу екипу РКБ Бања Ковиљача.

Пехари ће заслужено красити домове најбољег играча турнира Филипа Клисурића (СПС Мали Зворник), најбољег стрелца Дејана Поповића (ТШЦ Каракај – Зворник), голмана Горана Шкиљевића (ТШЦ Каракај – Зворник) и најбољег младог играча Немање Смиљанића (СРС Мали Зворник).

Све и да је било мање учесника од очекиваног броја, да трибине нису биле препуне, истински победник је хуманост. Жељкова раздраганост и понос јер му је уручен дрес са потписима свих играча, присуство породице Видовић са фамилијом и пријатељима, опуштена атмосфера, препуна врцавог хумора и реске сатире, леп и сунчан дан позног лета, време идеално за игру где људскост тријумфује…

Припремљене су захвалнице за све донаторе који су се одазвали јавном позиву, махом приватне фирме и предузетничке радње, организације и установе, покрети, партије и странке, а постоје и бројни анонимни донатори који су познати само породици Видовић.

Породица Борке и Луке Видовића се надљудским напорима суочава са бременом искушења у борби са тешком вишедеценијском болешћу два члана породице, Зденке (39) и Жељка (34) и њиховом инвалидношћу која захтева свакодневну пуну пажњу, негу и присуство родитеља. Сви покушаји да начине било какав помак и укроте леукодистрофију били су безуспешни. Сажаљење никада нису очекивали, нити тражили, ниједним својим поступком. Поносно и достојанствено ова породица изазивала је, у очима суграђана дивљење и саосећање, јер су увек били присутни на свим спортским манифестацијама, малобројним позоришним представама, ликовним колонијама којима је Лука Видовић пружао изузетан допринос ауторским сликама, често их донирајући, а уз много среће зарадио би најскромнији додатак кућном буџету. Жеље су увек каскале за могућностима.

„Вашим присуством турниру и учествовањем у акцији већ показујете солидарност, најсветлији пример људскости и подстакли сте нас да истрајемо у томе да овај хуманитарни турнир, у малом фудбалу, прерасте у традиционални, како бисмо из године у годину развијали свест о хуманости, најпре код деце и омладине, али и код свих осталих суграђана”, нагласио је Љубиша Радовић са видним задовољством.

Ганут пажњом и преплављен енергијом окружења, глава породице, јунак од оца, широког срца, Лука Видовић захвалио се свим људима који су осетили колико ће овај дан бити драгоцен за његову децу и дошли су да се друже са њима и да им финансијски помогну.

Донације можете увек уплатити директно на текући рачун Луке Видовића у Комерцијалној банци и обавезно за сврху плаћања навести: Донација за породицу Видовић .

Број текућег рачуна је: 205-9011005078746-78

Ово није прва акција подршке породици Борке и Луке Видовића. Било их је и биће их. У најправеднијем поретку ствари, немерљиво аршинима материјалног, бићете поносни на себе када схватите да је доброчинство које пружате једино благо која се умножава дељењем.

Прилог: Архива ИнфоЛо

Uspesi akcije “Mostovi solidarnosti“

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share