Дан општине: На свечаности уприличен пригодан културно-уметнички програм

Пригодан културно-уметнички програм, саставни је део свечане седнице Скупштине општине Мали Зворник. Након братимљења две локалне самоуправе и овог лета организовано је учешће омладинског ансамбла Културно-уметничког друштва „Перваз” из Трговишта у програму обележавања Дана општине Мали Зворник.

КУД има за циљ да пре свега представља игре из Пчиње, обичаје и фолклор карактеристичне за овај део Србије, као и да чува и негује традицију народа који живи на тим просторима. Пре две године група младих заљубљеника у игру почела је са радом на стварању фолклорног друштва и регистровала је КУД крајем маја 2017. Име је добило по делу традиционалне ношње „перваз” (женска фута/сукња) која је аутентична за област Горње Пчиње. Од мале групе заљубљеника у игру данас друштво броји око 100 чланова у три категорије.

Удружења грађана „Ветерани фолклора Малог Зворника”, наступило је сплетом атрактивних и брзих игара из околине Лесковца. Своје умеће потврдили су и прошлог петка, учешћем у програму за Дан ослобођења у Другом светском рату и Дан општине Трговиште, 15. септембар. Предводи их кореограф Младен Косорић.

Гостујући вокални извођач била је уметнички руководилац певачке етно-групе „Лозице”, Дуња Блажић. Чланице етно група „Лозице”, основане 2015. године, користе само своје гласове и такозвано певање из грла, са отвореним и наглашеним вокалима.

Определивши се овом приликом за староградске игре, премијерно, фолклорни ансамбл Удружења жена „Незаборав” представио је кореграфију „Бојарка”, по аранжману састава Дуо Модерато из Београда који је своју музичку концепцију засновао на обрадама и стилизацији етно музике са ширег простора Балкана, за гитару и виолончело.

Фото: Мали Зворник инфо / Општина Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share